ModderDag

Basisonderwijs
Datum: 28 juni 2019

Op 28 juni vindt de jaarlijkse ModderDag plaats. Elke school kan zelf een activiteit met modder organiseren. De dag is een mooie kans om kinderen in de natuur te laten spelen. Uit onderzoek blijkt immers dat dit goed is voor hun ontwikkeling. En voor de kinderen zelf is ModderDag een kans om eens lekker vies te worden.

Spelen in de modder

Heb je ideeën of zelfs al plannen voor ModderDag op jouw school? Deel ze dan met IVN! Op de website kun je jouw activiteit aanmelden. Zo kun je anderen inspireren en wordt ModderDag elk jaar bekender en groter. Ook vind je op de website tips en materialen om ModderDag een groot succes te maken.

Een van de spellen die kinderen op ModderDag kunnen spelen is Kwalleballen. Twee teams proberen een jute zak gevuld met zand naar de overkant van het veld te brengen. Het veld is van tevoren vies gemaakt. Bij deze modderige variant van rugby worden de kinderen zeker vies.

Het ontstaan van ModderDag

Tijdens een bijeenkomst van het World Forum in 2009 bespraken een aanwezige uit Nepal en een aanwezige uit Australië de redenen waarom kinderen uit hun land niet met modder spelen. In Australië wordt er van kinderen verwacht dat ze niet zomaar vies worden. In Nepal hebben kinderen vaak niet genoeg kleding om vies geworden kleren op tijd weer schoon te krijgen. Een samenwerking tussen de twee landen leidde tot de eerste International Mud Day. In 2013 is deze dag ook in Nederland geïntroduceerd.

Kijk voor meer informatie op de website van IVN