Deadline aanvragen audit

Alle onderwijstypen
Datum: 1 juni 2018

Hoe zat het ook alweer? Twee auditmomenten: juni en december

Het Eco-Schoolsproces beslaat idealiter twee jaar: na één jaar wordt het Bronzen certificaat toegekend, na nog een half jaar het Zilveren certificaat en na twee jaren deelname is de Groene Vlag als het goed is in zicht! Er zijn twee vaste momenten in het jaar wanneer wij certificeren. Dit zijn ‘einde schooljaar’ (omstreeks juni) en ‘einde kalenderjaar’ (omstreeks december). Waarom? Om drie redenen. We lichten ze hier kort voor je toe.

1. Stok achter de deur
De vaste momenten voor certificering zijn voor jou en jouw school een stok achter de deur om nét even een tandje bij te zetten als je bijna klaar bent met een stap. Zo houd je alle betrokkenen actief in het proces om een duurzame school te worden. Scholen kunnen zo gericht toewerken naar het volgende moment voor de fase waar zij dan aan toe zijn: Brons, Zilver of de Groene Vlag. Het moet goed, maar hoeft niet perfect! Duurzaamheid is een veranderproces, dat uiteindelijk door de hele school heen terug moet komen. Je bent daarmee nooit klaar. Wacht dus niet tot alles perfect is, maar gebruik de momenten van juni en december om te auditen waar je dan staat en dat je dan een certificaat of Groene Vlag krijgt. Want… na het behalen van een certificaat of de Groene Vlag gaat het gewoon door!

2. Uitwisseling met andere scholen
De vaste momenten in het jaar zorgen ervoor dat we je beter inzicht kunnen geven in welke scholen zich in dezelfde fase bevinden als jouw school. Het wordt daardoor gemakkelijker om met hen kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar te motiveren richting de volgende mijlpaal. Benieuwd welke scholen zich in dezelfde fase bevinden? Neem dan eens een kijkje op de Scholenpagina! Hier staat per school aangegeven in welke fase deze zich bevindt.

3. Publiciteit
Het is ontzettend leuk en motiverend om in de eigen woonplaats of in de regio bekendheid te geven aan wat je allemaal hebt gedaan als Eco-School. Dat wordt makkelijker als een grotere groep scholen tegelijk een certificaat of de Groene Vlag behaalt. De publiciteit werkt niet alleen extern, misschien werkt de publiciteit juist wel vooral intern. Waarbij meer leerlingen, docenten en medewerkers in de school beseffen dat je een duurzame school bent en daar samen je best voor doet. Dus stel die momenten niet uit.

Afwijken van de planning

Is het jullie net niet gelukt om de audit aan te vragen voor de zomer, maar duurt decemebr voor jullie nog wel erg lang? Laat het ons dan even weten. Samen met het Eco-team en jullie begeleider stemmen we af wat er mogelijk is.