Openbare-Ruimte-Kerckebosch-Zeist.jpg

Dag allemaal, in deze blog wil ik jullie graag informeren over erg leuke resultaten van onze duurzame projecten op onze school Zone college in Zwolle onder het label Eco-Schools. In oktober 2018 werd ik gekozen tot Duurzaam Docent VO 2018. Alles in het teken van onze duurzame projecten op onze school en professioneel ondersteund door Eco-schools. “Henk Veurink is gekozen tot Duurzame Docent 2018 (VO) omdat hij al een aantal jaar de energieke en enthousiaste kartrekker is van het Eco-Team en de Eco-Schools klas. De jury is zeer gecharmeerd van zijn insteek om duurzaamheid en economie samen te brengen en de leerlingen zo op te leiden tot duurzame ondernemers.”

Daarna heb ik april jl. de Groene Prijs van GroenLinks, afdeling Zwolle gewonnen. Met dezelfde argumentatie als Duurzaam docent VO 2018. De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. De prijs wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu en/of die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving”.

Het was geweldig om te ervaren dat al onze inspanningen op school en in de omgeving van onze school zo in de belangstelling zijn gekomen. En dat ze beloond worden met deze mooie benoemingen. Hierbij wil ik Eco-Schools bedanken voor hun professionele ondersteuning.

De uitreiking

Binnen school hebben we beide keren binnen school flink aandacht gekregen in de vorm van gezellige bijeenkomsten met uitreiking van de benoemingen.

De uitreiking van Duurzaam docent VO 2018 vond plaats in onze docentenkamer, compleet met bijna alle docenten en mijn Eco-Schools klas! En meerdere fotografen en journalisten vanuit de pers uit Zwolle en omgeving. Goed voor de communicatie van onze resultaten naar de buitenwereld.

20190603 Henk 1 20190603 Henk 2

De uitreiking van de Groene Prijs van GroenLinks vond plaats tijdens mijn eigen economie les aan mijn Eco-Schools klas. Van deze uitreiking was ik niet op de hoogte. Toen ik mijn les nog maar net was begonnen, werden de klas en ik verrast met de binnenkomst van een afvaardiging van GroenLinks, onze directeur, secretaresse en weer meerdere vertegenwoordigers van de pers. Weer goed voor de communicatie van onze resultaten naar de buitenwereld. Jullie zullen begrijpen: de klas en ik waren volledig verrast! De klas kreeg zo een prima ervaring met de beloning van hun eigen inspanningen voor hun eigen duurzame projecten. We hebben er een gezellige anders-dan-anders les van gemaakt met heerlijke duurzame traktaties.

20190603 Henk 3

Een TED-talk op de landelijke CVI-conferentie

Door de benoemingen van Duurzame Docent en de Groene Prijs ben ik op social media door diverse instanties benaderd. Als gevolg hiervan werd ik uitgenodigd voor de landelijke CVI-conferentie (Consortium voor Innovatie) in het ADO Den Haag stadion. Op deze conferentie heb ik een TED-talk verzorgd met het thema “Duurzame gedragsverandering bij onze leerlingen en docenten realiseren”.  Aan het eind van de middag heb ik samen met twee van mijn leerlingen een workshop verzorgd voor belangstellenden over onze duurzame projecten op school en alle resultaten hiervan. Meerdere van de deelnemende docenten werden geïnspireerd om resultaten van onze school over te nemen, bijvoorbeeld onze voortgang in het scheiden van afval in de school.

20190603 Henk 8

Duurzame 100 van Trouw

Voor 12 juni aanstaande ben ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een activiteit van dagblad Trouw in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. De Duurzame 100 van Trouw zal die avond centraal staan. Ik doe mijn best om dit jaar in deze Duurzame 100 te worden opgenomen. Ik ben inmiddels aangemeld en in oktober wordt de lijst opnieuw opgesteld en bekend gemaakt.

Ik groet jullie allemaal en wens jullie doorlopend succes met onze prachtige projecten in het kader van duurzaamheid, steeds weer gelabeld met Eco-Schools! Henk Veurink, Zone college Zwolle.

Lees hier ook een interview met Henk Veurink over Eco-Schools in Trouw.