Wellant Boskoop.jpg

Vorige maand ontvingen wij, het Clusius College Purmerend, de Groene Vlag: een mooie beloning na al dat harde werken!

logo clusius purmerendNa het ondertekenen van de intentieverklaring in september 2014 zijn we actief aan de slag gegaan. Tijdens de eerste bijeenkomsten met de leerlingen merkte je dat het steeds duidelijker werd wat de bedoeling is. De leerlingen transformeerden van zwijgende grote vraagtekens in ware ideeënbussen. De ideeën bleven maar komen en ze werden al enthousiaster. Uit elk leerjaar hadden we twee leerlingen. In de loop van de tijd stopte er een enkele leerling en kwamen er weer leerlingen bij om zo tot een daadkrachtig zestienkoppig Eco-team te komen.

Voor elke herfstvakantie hebben we een wetenschapsprojectweek waarin alle eersteklassers de Eco-scan uitvoeren. Zo weten ze wat Eco-Schools inhoudt en wakkeren we de interesse aan. Mede dankzij dit vaste moment kunnen we elk nieuw schooljaar nieuwe enthousiaste eersteklassers werven. De waardevolle data uit de Eco-scan gebruiken we om drie speerpunten te formuleren en in de toekomst kunnen we de data gebruiken om te vergelijken met voorgaande jaren.

De speerpunten waren tot nu toe afval, voeding en communicatie. Er is vooral heel hard gewerkt aan het scheiden van afval en communicatie. Voeding pakken we komend jaar beter op en daarbij zullen we hindernissen (in de vorm van anders denkende collega’s) gaan overwinnen, want de aanhouder wint!

Onze collectie

greenrun clusius purmerendEen blik werpen op ons Eco-dashboard (actiepuntendocument) laat iedereen stralen, want dat toont heel inzichtelijk wat we allemaal voor elkaar gekregen hebben. Hier een kleine greep uit onze “collectie” en we zijn er trots op!

Afvalbakken om afval te scheiden, kartonnen bekertjes die het plasticgebruik terugdringen, het apart inzamelen van petflesjes en blikjes, doppen sparen voor Stichting Hulphond, verkoop van Eco-Schools-Doppers, koffieprut uit de kantine naar de mesthoop, een eigen ontworpen logo van Eco-Schools Purmerend op de website en verkeershesjes, een goed bezochte Facebookpagina, de Ecoliciouskrant die meegezonden wordt met de nieuwsbrief naar de ouders, Eco-Schools present op de open dagen, Eco-gedragsregels binnen de school en filmpjes van de Eco-activiteiten. We houden een Warme truiendag op school waarbij de kachel laag gaat, we halen zwerfafval met kano’s uit sloten en we sluiten een convenant met de gemeente over het legen van afvalbakken in de omgeving van de school. Aan Litter Less hebben we deze acties doorgegeven en zij hebben ons geld gegeven voor verdere acties. Dat was een leuke beloning. Als klap op de vuurpijl hadden we de Eco-runsponsorloop voor gratis fruit.

Green Run

rennen voor gezonde kantineDie laatste was onze laatste actie en was een groot succes. De wethouder van Duurzaamheid liep mee en de wethouder van Sport gaf het startschot. Dit had de wethouder van Duurzaamheid beloofd tijdens een heerlijke lunch waarbij we het behalen van het Bronzen certificaat vierden. Tijdens de Eco-run is er bijna duizend euro opgehaald! Dit succesvolle evenement organiseren we komend jaar weer en het idee is om er ook andere scholen bij te betrekken.

Komend schooljaar gaan we uiteraard fanatiek verder en willen we onder andere per periode een speerpunt lanceren waar we als hele school extra op gaan letten zoals bijvoorbeeld het sterk verminderen van papiergebruik. De leerlingen kunnen hier tijdens de reguliere lessen extra aandacht aan besteden.

De Groene Vlag moet uiteraard goed gevierd worden. Dit doen we op het komende schoolfeest samen met alle leerlingen. De fractie van GroenLinks komt op bezoek om samen met het Eco-team de Groene Glag te hijsen en Kunst op Stelten komt met een groene act het feest compleet maken.

Al met al was het veel werk en worden we er elke bijeenkomst weer enthousiaster van. Zo wekken wij dus onze eigen groene energie op!