IMG_3295.jpg

Edudelta College Middelharnis is graag bereid om als eerste de aftrap te doen in deze Estaffetteblog om onze Eco-Schoolservaringen te delen.

felicitaties Eco school zilverIn 2013 tekenden wij de intentieverklaring voor deelname aan Eco-Schools; een prachtig moment om duurzaamheid binnen ons onderwijs nog meer status te geven. De werkgroep werd samengesteld, er werden voor het eerst Eco-scans uitgevoerd en actieplannen werden gerealiseerd. Dit leverde in 2014 het Bronzen certificaat op.

Dat smaakte naar meer! Het enthousiame van de leerlingen geeft ons een enorme boost om door te gaan. Het ene na het andere duurzaamheidsproject werd gerealiseerd, waarin vooral de leerlingen de regie hebben. Het stappenplan kreeg steeds meer inhoud en zo werd afgelopen vrijdag 27 mei 2016 het Zilveren certificaat een feit. We zijn daarmee hard op weg om straks als eerste voortgezet onderwijs-school op Goeree Overflakkee de ‘Groene Vlag’ in de top te hijsen.

Natuurlijk maken wij graag aan iedereen bekend wat uiteindelijk onze successtory is achter Eco-Schools en tonen wij nu hier met trots onze projecten!

Een blikvangende blikvanger

Leerlingen van het Edudelta College Middelharnis ontwierpen de eerste blikvanger voor gemeente Middelharnis. Deze bijzondere blikvanger is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen Edudelta en de gemeente. De blikvanger dient ervoor het publiek uit te dagen om afval gericht weg te gooien. Nu ziet men op geheel Goeree Overflakkee blikvangers langs de weg staan.

BlikvangerRegenwater project zonder logofietstaxi

Regenwater voor de toiletten

Onze leerlingen bouwden, samen met bassischoolleerlingen van OBS de Molenvliet in Stad a/h Haringvliet en het bedrijfsleven, aan een project om met regenwater toiletten door te spoelen met een zelf ontworpen windmolen. Deze samenwerking is uniek en heden ten dagen spoelt deze bassischool met 480.000 liter regenwater per jaar haar toiletten door; een geweldig project dat al vele malen de media heeft gehaald.

De fietstaxi

Dan onze fietstaxi op zonne-energie! Deze door leerlingen gebouwde taxi wordt ingezet bij evenementen en wordt gesponsord door duurzame bedrijven op Goeree Overflakkee. Nog zo’n mooi project!

Gezonde schoolkantine

Gezonde keukenDe gezonde schoolkantine mag ook zeker niet ontbreken. De leerlingen van Horeca, Bakkerij en Recreatie helpen hier graag aan mee.

Litter Less

Ook doen onze leerlingen mee aan de ‘Litter Less’-campagne. Zij zorgen ervoor dat iedereen bewust afval gaat scheiden. In de docentenkamer staan gescheiden afvalbakken en op de tafels in de kantine staan afvalbakjes voor plastic en restafval.

Ook papier wordt niet zomaar weggegooid, maar hergebruikt voor papier-maché projecten. In praktijklessen hebben we regelmatig restafval en ook daar worden weer leuke projecten van gemaakt. De bloemen hieronder bijvoorbeeld sieren nu onze school.

Reclycled BloemenKerstboom zonder logo

Het mooiste ‘Litter Less’-project is toch wel onze kerstboom van plastic flesjes met led-verlichting. Alle leerlingen en docenten verzamelden zoveel mogelijk plastic flesjes. Uiteindelijk werden er twee prachtige kerstbomen gemaakt. Dit jaar zal de kerstboom nog groter worden! De kerstkaart spreekt voor zich en ging via de internationale Eco-Schools Twitterpagina de gehele wereld over!

Litter les Campagnekerstkaart

Interne en externe betrokkenheid en communicatie

Van alle projecten maken we natuurlijk foto’s en videofilmpjes en deze worden in onze Eco-hoek, op ons Facebook-, Twitter- en YouTubekanaal en via de website tentoongesteld. Het is geweldig om te zien dat de Eco-hoek vaak bewonderd wordt door leerlingen, ouders en bezoekers.

Om alle verslagen en de voortgang van Eco-Schools binnen de school voor iedereen toegankelijk te maken is er in Moodle een speciale Eco-Schools cursus weggezet. Zo wordt iedereen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Op de website van de school is er een speciale Eco-Schools pagina gemaakt waarop ook de buitenwereld ons als Eco-school kan bewonderen.

Ook hebben we een enthousiast promotieteam dat op open dagen Eco-Schools promoot. Van de plastic flesjes, afkomstig van de kerstbomen, geven zij workshops om leuke appeltjes, een spaarpotje of bloempotje te maken. Zo wordt ook na de kerst de kerstboom weer gerecycled.

Website en Moodle zonder logoPromotie team open dagen

Tijdens de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Duurzame Techniek’ gaan alle praktijkafdelingen op bezoek bij duurzame bedrijven of beurzen. Daar maken de leerlingen kennis met de nieuwste technologische snufjes die straks een belangrijke rol gaan spelen in hun eigen vakgebied.

De media publiceert graag hoe wij als school inspelen op de toekomst en duurzaam onderwijs. Onze toekomstige ‘Technologieroute’ zal in het nieuwe schooljaar van start gaan met zelfs keuzedelen zon- en windenergie. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een goede samenwerking met het bedrijfsleven.

We op de goede wegWe gaan nu verder voor de ‘Groene Vlag’ en zullen in kaart brengen dat duurzaamheid vanzelfsprekend is in ons onderwijs. Daarmee zullen we aantonen dat Eco-Schools niet zomaar een losstaand iets is, maar de toekomst is die onze leerlingen verder brengt naar een duurzame samenleving.

Heeft uw school interesse in één van onze projecten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op of kom eens langs. U bent van harte welkom op het Edudelta College Middelharnis!

Ga naar het schoolprofiel van Edudelta College Middelharnis >

Persberichten