Aeres Nijkerk (2).jpg

Dit jaar bestaat Eco-Schools 25 jaar! Om dit te vieren gaan we de komende tijd langs bij scholen door heel Nederland die meedoen aan het Eco-Schoolsprogramma. We halen mooie en eerlijke verhalen op bij bijzondere scholen. Voor het eerste verhaal gingen we langs bij basisschool De Paradijsvogel in Den Haag. Het interview vond plaats in de week dat zij een duurzame projectweek organiseerden.

De Paradijsvogel doet sinds eind 2015 mee aan het Eco-Schools programma. Het Eco-team vertelt dat er vroeger heel veel afval was op school, omdat alle leerlingen pakjes drinken meenamen voor in de pauze. Uit de leerlingenraad kwam naar voren dat ze erg veel afval hadden en dat dit wellicht minder zou worden als de kinderen bidons of Doppers zouden meenemen. Concierge Wim (de leerkrachten noemen hem een geweldige conciërge en geven aan dat een groot aandeel van hun Eco-Schools succes aan hem te danken is) was hier erg blij mee en wilde hier ook graag aan meewerken! De school besloot mee te doen aan het Eco-Schools-programma en de eerste stap toen ze de intentieverklaring tekenden was dan ook om een ‘pakjesvrije school’ te worden. Dit is inmiddels al goed gelukt, in de klas is te zien dat bijna alle leerlingen een hervulbare waterfles meenemen. Het anti-pakjes beleid heeft de school al veel afval gescheeld, en zo ook veel geld! Een mooie bijkomstigheid, volgens juf Annemieke, is dat de leerlingen nu ook veel meer water drinken in plaats van suikerhoudende dranken.

Het Eco-team

Naast het zorgen voor minder afval is het Eco-team ook op andere gebieden bezig om hun school duurzaam te maken: de school scheidt afval (restafval, papier, PMD en zelfs GFT) in een leuk verzamelstation, er wordt papier bespaard door minder en dubbelzijdig te printen en ze zorgen ervoor dat alle juffen en meesters hun smartbord en lampen uitdoen wanneer ze weggaan uit het lokaal. Het Eco-team bestaat uit 6 docenten en 9 leerlingen, waarvan drie uit de groepen 6, drie uit groepen 7 en drie uit groepen 8. Nadat vorig jaar de zeer actieve leerlingen uit de groepen 8 de school verlieten, moesten er nieuwe leerlingen voor het Eco-team gezocht worden. Er werd een heuse sollicitatieprocedure gehouden, waarvoor de leerlingen een motivatie moesten schrijven waarom ze bij het Eco-team wilden komen. Als gevolg heeft het Eco-team een paar super gemotiveerde en enthousiaste leerlingen, die zelfs andere leerlingen durven aan te spreken op hun gedrag. Afgelopen jaar gingen de leerlingen de klassen in om Eco-Schools opnieuw aan de orde te stellen: wat willen we bereiken en wat moeten we daarvoor doen? Hierbij vertelden ze de klassen natuurlijk ook wat er al goed ging!

Gooi het hier red een dier afvalbak Schatkaart afvalbak

De projectweek

Om echt de hele school mee te krijgen en omdat het zo belangrijk is, organiseerde de school in de week dat wij bij hen langs gingen een projectweek met het thema duurzaamheid. Er werden verschillende leuke activiteiten georganiseerd op het gebied van duurzaamheid. Elke klas deed wel iets! Zo begon de week met een toneelstukje waarin docenten en leerlingen grappige sketches deden rondom het thema duurzaamheid. Het Eco-team vertelt enthousiast over dit toneelstuk, iedereen had duidelijk hard gelachen om de sketches. Verder heeft de school twee bomen geplant op het schoolplein, komen er verschillende interessante gastsprekers en gaan er klassen jutten. Met hetgeen dat gevonden is in de wijk gaan de klassen creatief aan de slag. Ook deden zij afgelopen week mee met de Landelijke Opschoondag. Met een halfuurtje afval opruimen hebben zij 84 kilo verzameld! Ten slotte verkopen de leerlingen van het Eco-team Doppers aan de rest van de school en is er een collecte, waarvan de opbrengst naar “Sea First Foundation” gaat. 

Doppers verkopen voor het goede doel Duurzaamheid en de oceaan in de klas

Een groen schoolplein

Wat erg opvallend is bij De Paradijsvogel is het prachtige groene schoolplein waar de leerlingen lekker kunnen spelen in de pauze. Het plein is zo aangelegd dat er diepte in zit en er steeds iets nieuws te ontdekken is.

Groen schoolplein 2 Groen schoolplein

De omgeving wordt positief beïnvloed

Niet alleen binnen de school zijn de leerlingen en medewerkers duurzaam bezig. De oud-leerlingen van het Eco-team waren zo fanatiek, dat ze hun nieuwe goede gewoontes hebben meegenomen naar de middelbare school. ‘Geweldig’, vindt juf Manon. ‘Zo merk je dat meedoen aan Eco-Schools echt de moeite waard is.’ Manon geeft toe zelf ook sterk beïnvloed te worden door de veranderingen die op school plaatsvinden. Ze is veel bewuster van energiegebruik en scheidt nu ook thuis al het afval, net als vele andere collega’s.
Hoe De Paradijsvogel het gebied rondom de school betrekt? Dat is eenvoudig, de leerlingen leren door het programma en deze projectweek zoveel over duurzaamheid dat ze het er thuis bijna wel over móeten hebben. Zo worden ook de ouders betrokken. 

Omgaan met weerstand

Natuurlijk gaat ook op de Paradijsvogel niet alles in één keer. Zoals juf Annemieke mooi zegt: ‘Elke verandering geeft weerstand’. De tip van het Eco-team om hiermee om te gaan? ‘Volhouden! Als je blijft doorgaan, bereik je vanzelf wat je wil bereiken!’. Hoewel ze al heel veel bereikt hebben, ziet het Eco-team in dat het nog altijd beter kan. Ze doen er alles aan om de rest van de school ook mee te krijgen, bijvoorbeeld door leerlingen en docenten te attenderen op hoe ze afval scheiden en hoe om te gaan met verlichting. In de toekomst willen ze als school nog zuiniger omgaan met papier, afval en energie. Verder zouden ze graag zonnepanelen of groen op het dak van de school willen, maar dat is nog iets voor de toekomst!  

En nu jullie!

Basisschool De Paradijsvogel heeft een erg leuk en enthousiast Eco-team en we vonden het heel leuk om een kijkje te nemen op hun school! Hebben jullie ook een mooi verhaal te vertellen? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!