IMG_3295.jpg

Extern artikel | Bron: www.gorcumsecourant.nl


7feca417 222a 49b0 b456 381a45596f35 thumb840

Het Fortes Lyceum is blij dat zij het predicaat ontvangt. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Het Fortes Lyceum in Gorinchem wordt per 1 november een zogenoemde Eco School. De middelbare school krijgt hiermee een duurzaam tintje.

Door Eline Lohman

GORINCHEM - Door het concept van Eco Schools zetten wereldwijd al ruim 19 miljoen leerlingen zich in voor duurzaamheid. Kerngedachte van het concept is dat juist de leerlingen een centrale rol hebben, een 'student-led change'. Eco schools is een organisatie die scholen begeleidt en ondersteunt die stappen willen zetten in het duurzamer maken van scholen in Nederland. 
 
Het Fortes Lyceum is blij dat zij het predicaat ontvangt, vertellen Felix van de Gein en Petra Nijst van de school. "De jeugd heeft de toekomt en ook in de toekomst is het belangrijk dat we kunnen blijven genieten van de wereld om ons heen. Te vaak worden we geconfronteerd met negatieve zaken betreffende het milieu. Zoals bijvoorbeeld de problemen met het plastic waardoor de fauna en flora in de oceanen grote problemen ondervindt. De leerlingen worden samen meer bewust van de omgeving. Het stappenplan en de certificering is een motivatie voor leerlingen. Doelen realiseren en verantwoordelijkheid nemen. Leerlingen - en docenten - zijn veelal betrokken bij hun toekomst op onze aarde. Ouders en leerlingen zijn thuis vaak al actief op het gebied van duurzaamheid. Wat is dan mooier om dit op school voort te zetten?"

Die stappen heeft het Fortes Lyceum al gezet. "Zo zijn de kranen voorzien van een drukknop in plaats van een draaiknop. Hierdoor is het watergebruik behoorlijk afgenomen. De verlichting is grotendeels vervangen door led-lampen. Maar er is nog veel te verbeteren. Het is nu aan de leerlingen om te onderzoeken hoe duurzaam onze school op dit moment is en welke acties we kunnen ondernemen om dit duurzamer te verbeteren. De meerwaarde van Eco School zijn per 1 november – dan wordt een intentieverklaring getekend door wethouder Kraaijeveld – is dat dit concept aansluit bij de vraag en behoefte die de leerlingenraad heeft geuit. Zij hebben het afgelopen schooljaar aandacht gevraagd voor de afvalscheiding binnen onze school. Via het concept en de structuur van Eco Schools wordt de mogelijkheid geboden om leerlingen uit te dagen. De hoop is dat de groep leerlingen die de kar gaat trekken de overige leerlingen via acties gaat inspireren om de verandering tot duurzamer gedrag in te zetten. De meerwaarde zit met name in het niet verspillen van kostbare grondstoffen en het onnodig gebruiken van energie. Een mooi plan voor de toekomst zou de plaatsing van zonnepanelen op ons nu nog lege dak kunnen zijn. Hopelijk volgen na ons initiatief meerdere scholen, want dat zou betekenen dat in Gorinchem een groep jongeren in de toekomst nog bewuster en duurzamer met het milieu om zal gaan. Het Fortes Lyceum zal de komende jaren met behulp van het concept op een gestructureerde met dit thema aan de slag gaan."

Het is de intentie van Stichting OVO – waar het Fortes Lyceum onder valt – dat alle OVO-scholen in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam gaan deelnemen aan Eco Schools. Het Fortes Lyceum loopt hierbij voorop in Gorinchem. Er is nog een aantal scholen bezig met het concept.