Wellant Boskoop.jpg

Eco Baaf cover"Groen, groener, groenst": dat was de titel van het redactionele voorwoord van de voorjaarseditie van Baaf. Het is een blad dat niet te vinden is in de schappen van de kiosk, maar wel in de rugzakjes van de leerlingen van de Dr. H. Bavinckschool in Haarlem. Onze school is de eerste in onze stad die meedoet aan Eco-Schools en daar zijn we hartstikke trots op. Om dit te delen met ouders en leerlingen, maakte onze schoolkrantredactie een speciale Groene Editie. Op ‘100% eco friendly’ papier, uiteraard.

‘Wist je het al? Jij zit op een Eco-School!’ lezen de leerlingen op de cover. Met foto’s ernaast van schoolgenoten met gele hesjes en groene afvalzakken, tijdens de Landelijke Opschoondag, waarvoor - hoe eervol! - op onze school de aftrap werd gegeven. Ook op de voorpagina: een best wel indrukwekkende lijst met groene acties die het afgelopen jaar op school hebben plaatsgevonden, zoals de Energy Battle, groene themaweken (BaVinciCodes, heet dat bij ons), Warmetruiendag, de installatie van een watertappunt en het benoemen van GroenMaatjes die in hun klas toezien op dichte deuren en onnodig ingeschakelde computers en verlichting.

En dat zijn nog maar een páár voorbeelden. Want als je zo eens op een rijtje zet welke duurzame dingen we in ons eerste Eco-Schoolsjaar hebben ondernomen, en welke we -soms al veel- langer deden, zoals de schooltuinlessen, Gruitdagen waarop leerlingen als pauzehap alleen groente en fruit mee naar school nemen en de jaarlijkse WijgaanVoorGroen-Markt, dan lijkt het haast alsof de school al rondom groen is. Dat is natuurlijk niet zo. Maar met elke stap wordt duurzaamheid een beetje meer vanzelfsprekend. Zeker wanneer je dat deelt met ouders en soms (via de krant) zelfs met de hele stad.

Achterstevoren werken

Het afgelopen schooljaar hebben we een beetje ‘achterstevoren’ gewerkt, door groene projecten die al hadden plaatsgevonden onder de Eco-Schoolsparaplu te hangen. In overleg, uiteraard. Dat was soms lastig, omdat de thema’s zo als het ware spontaan ontstonden, in plaats van op basis van een Eco-scan door de leerlingen. Maar komend schooljaar gaan we dat heel anders doen.

De eerder genoemde GroenMaatjes hebben in hun klas inmiddels heuse Eco-Schoolsverkiezingen gehouden, waarbij de thema’s nog eens kort werden uitgelegd (met wat hulp van de leerkracht, uiteraard) en alle leerlingen mochten stemmen op de thema’s waar we volgens hen volgend jaar mee aan de gang gaan. ‘Gebouw & Omgeving’ en ‘Voedsel’ kwamen als winnaars uit de bus. In september gaan de leerlingen aan de slag met de Eco-scan en via de GroenMaatjes kunnen we ideeën uit de klassen ophalen.

Duurzaamheid leeft

En reken maar dat die ideeën zullen komen. Blader onze Baaf door en je ziet hoe duurzaamheid lééft, ook al weten de meeste leerlingen misschien niet dat het zo heet. Trotse foto’s van kinderen bij de nieuwe bakken voor afvalscheiding, zelfgemaakte milieuwoordzoekers met termen als ’recycling’, ‘milieustraat’ en ‘besparen’, en tekeningen van ‘de acht soorten groenten’ vullen de pagina’s. Achterop de Baaf een recept voor een groene smoothie en als boekentip het Moestuinboek van Meester Jan.

Groen is stevig op de agenda gezet. Nu die Groene Vlag nog 'even' halen!

Eco Baaf pagina afvalscheiden1 Eco Baaf pagina afvalscheiden2Eco Baaf achterpagina