Openbare-Ruimte-Kerckebosch-Zeist.jpg

Op dinsdag 3 november werd de Groene Vlag gehesen op het Zone College in Enschede. Het Eco-team had die ochtend een schoolontbijt georganiseerd voor álle eersteklasseers, waarbij natuurlijk alleen gezonde voeding werd geserveerd. Wat maakt het Zone College als Eco-school zo bijzonder?

20201103 094312

Links: begeleider Patricia Eikelenboom van Eco-schools en vanuit Beleef de Natuur, rechts de leerlingen van het Eco-team.

Een school die Eco-schools echt kan gebruiken

De teamleider onderwijs leidde Patricia en Ruth rond: "Het Eco-schoolsprogramma en zoiets als het Nationale Schoolontbijt zijn mooie kansen voor onze school om leerlingen gezonde gewoontes bij te brengen. Het Zone College Enschede ligt namelijk in een wijk die qua gezondheid en welzijn te vergelijken is met een zwakke wijk in de Randstad. Leerlingen ontbijten ongezond of vaak helemaal niet."

20201103 090308

Reden voor een feestje

Patricia Eikelenboom, begeleider vanuit Eco-schools voor deze school en Ruth Pasternak van het landelijke Eco-schools NL waren aanwezig om de leerlingen feestelijk toe te spreken. Normaal gesproken komt het landelijke team niet mee, maar vanwege het thuiswerken in coronatijd was het ineens mogelijk om - uiteraard met mondkapje - te komen. De school ligt namelijk voor Ruth op een half uurtje fietsafstand.

Ruth van het landelijke bureau zegt: "Het was werkelijk hartverwarmend om te zien met hoe veel enthousiasme het Eco-team in de weer was. Bijzonder was ook de teamspirit. Steeds als je ze op de foto mochten, werd er geroepen, wacht: Janne is er nog niet! Of, nee we missen nog twee mensen! Deze teamspirit is super belangrijk en het is mooi dat het Zone College daar echt in geslaagd is."

20201103 090034

 

Op het Zone College leeft het Eco-team

Toen de teamleider een toespraak hield, bleek dat niet alleen het Eco-team sterk is qua teamspirit. Maar liefst 44 (!!) leerlingen uit de brugklas gaven zich op om nieuwe aanwas te worden voor het Eco-team. Dat is een ontzettend goed teken. "Dat was een paar jaar geleden wel anders," vertelt docent Marion. "We zijn trots op het feit dat Eco-schools echt leeft op het Zone College."

Leerlingen van het Eco-team aan het woord

Ruth interviewde het Eco-team. Wat is reden voor hun succes, bekendheid op school en populariteit? 

Isa Grashuis, Nikki Govers, Talysia Lamjouw en Jaidy stonden vol enthousiasme te vertellen.

20201103 090027

Waarom willen er zo veel brugklassers in het Eco-team? 
Jaidy: "We hebben overal in de klassen en via communicatie van school verteld over het Eco-team: wat doen we en waarom is het leuk en belangrijk? Door heel veel en vaak te vertellen, zijn we bekender geworden op school. Nu kiezen leerlingen echt om erbij te komen omdat ze het echt zelf willen. Vroeger begon iedereen te lachen en zei iederee: is het tijdens de les of erbuiten? Ze wilden puur erbij omdat ze dan minder les hadden. Dat is nu niet meer zo."

Waarom zijn jullie trots op?
Nikki: "We hebben de school echt duurzamer gemaakt."
Isa: "Ja. Bijvoorbeeld door afvalbakken te plaatsen met rest-, papier- en groen afval. Ook in de catering in kantine scheiden we afval."
Lamysia: "Op school is fruit gratis te pakken in de kantine en er zijn ook watertappunten, waardoor je altijd gemakkelijk water kunt drinken."
Nikki: "Iedereen werkt mee om het goed te houden. Als iemand bijvoorbeeld afval op de grond gooit, raapt iemand anders het op. Leerlingen en docenten doen allemaal mee. Vroeger werd afval gewoon op de grond gegooid en bleef het daar liggen."

20201103 091612
Welke moeilijke momenten hebben jullie overwonnen?
Jaidy: "Leden zoeken. Daar hadden we echt moeite mee, maar we zijn echt heel veel en vaak gaan vertellen over dat het leuk is in ons Eco-team. En onze docenten steunen ons ook heel erg en dat heeft geholpen. Nu kunnen we kiezen uit 44 kinderen die mee willen doen. Dan kiezen we natuurlijk degenen die lekker hard werken en echt wat willen doen." (lacht)

20201103 093916
Wat doe je nu zelf anders qua gedrag doordat je in het Eco-team zit?
Jaidy: "Mijn ouders zijn altijd bezig met bezuinigen. Ik vertel heel vaak aan hen en aan de rest van mijn familie dat je ook bespaart als je korter doucht, minder water verbruikt, als je zuinig omgaat met de verwarming. Ik heb mijn familie ook leren afval scheiden."
Anderen vullen aan: "Ja, afval scheiden doen wij ook sinds we in het Eco-team zitten."
Janne: "Ik heb geleerd dat je ook spullen kan hergebruiken en dat je zuinig om moet gaan met je spullen. Als vriendinnen zo maar kleding weggooien roep ik altijd: waarom, niet doen joh, dat kan je nog hergebruiken!"

20201103 094158

20201103 085305

Wat een mooie dingen zeggen deze leerlingen. Patricia is terecht een trotse begeleider, Ruth is een zeer trotse landelijke Eco-schoolsmedewerker. 

Eco-schools is echt een programma waarmee je langdurig en op allerlei plekken (op school, thuis, bij ouders, medeleerlingen, docenten) impact maakt, dat bewijst het Zone College in Enschede. Leuk dat je dit las, groetjes Ruth.

 20201103 084828