International School Amsterdam (16).jpg

Extern artikel | Bron: www.goeree-overflakkee.nieuws.nl


Groot feest in Stad aan ’t Haringvliet op woensdag 16 mei. Basisschool De Molenvliet kreeg namelijk als eerste school in Nederland de zesde Groene Vlag!

Zesde Groene Vlag en moestuin Molenvliet 2 715x408Al twaalf jaar is het kleine schooltje bezig met duurzaamheid en natuurvriendelijk werken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld regenwater om de toiletten door te spoelen. Maar de school is nog niet klaar met verduurzamen. Ter eren van de zesde Groene Vlag opende het schooltje gisteren, samen met wethouder Gerrit de Jong een gloednieuwe moestuin.

“Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst een Groene Vlag mocht uitreiken aan deze school. Dat was twaalf jaar geleden, jullie waren er toen nog niet,” zegt De Jong. “Ik vind het prachtig dat jullie schooltje het zo lang volhoudt. En hoe geweldig is dat het kleinste dorp zo ver voorop loopt in deze weg naar een duurzaam Goeree-Overflakkee!”

Behalve een nieuwe Groene Vlag, mocht de school ook een cheque van 500 euro ontvangen uit handen van Robert Koster van DeltaWind: “Bij DeltaWind zijn we enorm trots op wat jullie met de school allemaal bereiken en daarom willen we jullie wat verder op weg helpen om nog verder te gaan in jullie weg naar duurzaamheid.”

LEES OOK: Eerste opruimacties Schoon Haringvliet

Moestuin
“We hebben hier op school maar 38 kinderen en dus ook maar een klein groepje kleuters. Dan is zo’n grote zandbak eigenlijk helemaal niet nodig. Daarom heeft de school besloten om de helft van de zandbak om te bouwen tot moestuin,” vertelt Marieke Schoenmaeckers, medewerker bij Eco-Schools en ouder van twee Molenvliet-leerlingen. “Het idee ontstond vorig jaar en toevallig zag ik een actie bij de Lidl dat lokale ideeën voor duurzaamheid gestimuleerd konden worden. Wij wonnen toen een cheque van 1000 euro, dat hebben we gebruikt om de moestuin op te starten.” Maar dat is niet de enige hulp die de school heeft gekregen voor de moestuin. “We hebben wat plantjes gekregen van de Agrimarkt en Van Zanten heeft kosteloos de grond hierheen gebracht, Auperlé uit Nieuwe-Tonge heeft schepjes gedoneerd,” vertelt ze enthousiast. “En alles wat hier verbouwd wordt dat gebruiken we om uiteindelijk te gaan koken met de kinderen.”

In de moestuin groeien onder andere radijsjes, aardbeien, kool, paprika, sla en tomaten. “We hebben aan de andere kant van het plein ook nog vlierbessen- en bramenstruiken staan. De kinderen vinden het echt heel erg leuk om mee te helpen in de tuin,” aldus Marieke.