Zevensprong_Houten_9-10-2019 (48).jpg

eco code wellant rijswijkHet Wellantcollege mbo Rijswijk is na het behalen van de Groene Vlag gestart met een vervolg over de schoolgrenzen heen. Wij als mbo-locatie zullen samen met het vernieuwde Eco-team diverse actie gaan voorbereiden waaronder een tweetal bijzondere, die ik graag met jullie wil delen.

Project Rijswijk Buiten

In de Gemeente Rijswijk wordt een nieuwe wijk gebouwd. Er zijn daar al een aantal duurzame ontwikkelingen door de gemeente Rijswijk bedacht bij de bouw van de huizen, maar alles is op  de woning gericht en weinig op het groen. Wij als opleiding Outdoor Design zijn inmiddels gestart met het ontwikkelen van duurzame ideeën/ontwerpen voor de nieuwe kopers. De doelgroep is dus divers, vandaar dat wij ook ons met de ontwerpen zullen richten op duurzame ontwerpen voor deze kopers. Op 29 november zullen de studenten aan 170 kopers (80-85 woningen met dito tuinen) een sneak preview geven wat er komen gaat. Dit wordt een onwijs spannende avond en ontwerpproject voor de studenten.

De Samenleving In Beweging

Na een tweetal keren een Eco-week te hebben georganiseerd, waar de gehele school (studenten en docenten) aan deelnam, gaan wij nu in een soortgelijke opzet (gehele school) samen aan de slag met de Gemeente Rijswijk. Het (vernieuwde) Eco-team, dat bestaat uit ruim 20 mbo-studenten, waarvan het merendeel weer nieuwe 1ejaars zijn, zal dit voorbereiden samen met de docenten uit het Eco-team. Het doel is om op verschillende terreinen de verduurzaming van te samenleving te tonen en te laten ervaren door de inwoners van Rijswijk. De onderwerpen die wij zullen gaan voorbereiden en uitvoeren zijn divers:samenleving in beweging

  • Smaaklessen in combinatie met duurzaamheid op basisscholen
  • Organiseren duurzame fototentoonstelling in het Rijswijks museum en bibliotheek
  • Eco-route op schoolterrein in combinatie met eten uit de natuur
  • Veldboeketten uit de eigen omgeving maken
  • Duurzame ontspanning en educatie over het houden van huisdieren
  • Een duurzame verwendag voor ouderen

Al deze onderwerpen zijn allen in titel bekend en in een grove opzet. Het doel is dus dat het Eco-team dit gaan verfijnen en voorbereiden. Vervolgens zullen wij samen dit met de gehele school gaan realiseren in de gemeente Rijswijk.

Al met al staat ons een spannend schooljaar te wachten.

Govert Visser
Coördinator duurzaamheid Wellantcollege mbo Rijswijk