International School Amsterdam (16).jpg

Dit jaar bestaat Eco-Schools 25 jaar! Om dit te vieren gaan we de komende tijd langs bij scholen door heel Nederland die meedoen aan het Eco-Schools programma. We halen mooie en eerlijke verhalen op bij bijzondere scholen. Voor dit verhaal gingen we langs bij International School (ISH) The Hague. Op deze internationale school zitten 1480 leerlingen van meer dan 85 verschillende nationaliteiten. Sinds 2011 doet ISH mee aan Eco-Schools. De International School in Den Haag heeft al twee Groene Vlaggen in hun bezit en zijn op dit moment bezig voor de derde. De leden van het Eco-team zijn nu bezig met het samenvoegen van alles wat zij de afgelopen jaren hebben bereikt.

Global Issues Network
Het ISH geeft vorm aan Eco-Schools door het organiseren van het Global Issues Network (GIN). Leerlingen die zich aansluiten bij GIN komen een keer per week in groepjes bij elkaar om aan een maatschappelijk probleem/project te werken, geïnspireerd door de Sustainable Development Goals van de VN. Dit is een grote groep; ongeveer 200 leerlingen in totaal. Onderwerpen waar o.a. aan gewerkt wordt zijn voedselverspilling, armoede en mensenrechten. Leerlingen mogen zelf kiezen aan welk onderwerp ze willen werken. De school vindt het belangrijk dat leerlingen werken aan een onderwerp dat ze echt interessant vinden. Daarom worden er markten en projecten georganiseerd om te kijken waar hun interesses liggen. Uiteindelijk kunnen de leerlingen zich dan aansluiten bij een bestaand initiatief of zelf een nieuw initiatief vormen. Met hun groep organiseren ze activiteiten om mensen bewust te maken van het probleem of om geld op te halen. Overkoepelend worden deze bijeenkomsten en activiteiten begeleid door docenten en het Eco-team.

Eco team ISH

Het Eco-team
Omdat het ISH al zo lang meedoet aan Eco-Schools, zijn de taken van het Eco-team anders dan op andere scholen. Waar op veel scholen het Eco-team bezig is met de Eco-scan of het plaatsen van gescheiden afvalbakken, is het Eco-team van deze school bezig met het samenvoegen van alles wat zij door de jaren heen hebben bereikt. Op dit moment zijn de leden van het Eco-team druk met het verzamelen van verhalen, foto’s en voorbeelden van projecten van de afgelopen jaren die uiteindelijk op een zelfontwikkelde website komen te staan. Omdat er zoveel instroom is op de school, is het aan de nieuwe leerlingen soms lastig uit te leggen wat andere leerlingen hebben bereikt. Ook krijgt het ISH op dit moment nog ieder jaar een nieuw Eco-team. Door de website kunnen nieuwe leden precies zien wat hun voorgangers hebben gedaan en hierop voortborduren.

Een grote school
De grootte van de school maakt het verzamelen van alle data en informatie, die nodig is voor het maken van de website, niet makkelijk. Het is lastig om de juiste mensen te vinden en daardoor kost het veel tijd. De leerlingen hebben dit opgelost door veel te praten met verschillende docenten om hen zo beter te leren kennen. Op deze manier weten ze voor welke data en informatie ze bij welke docent terecht kunnen. Een andere uitdaging voor het Eco-team en de school is het continueren van de projecten. Er is onder leerlingen veel enthousiasme om initiatieven op te zetten, maar het is nog lastig om de ideeën in stand te houden.

Een beter mensVlaggen
Op school werken de leerlingen aan verschillende projecten, die niet alleen goed zijn voor de omgeving, maar waardoor ze zich zelf ook beter voelen. Zo zeggen ze over een project waarbij ze zwerfafval op het strand gingen opruimen: ‘Na een project als de beach cleanup voel je je ook goed over jezelf, je wordt er echt een beter mens van!’ aldus een lid van het Eco-team. Niet alleen de leerlingen van het Eco-team zijn positief over werken aan duurzaamheid. Door het Global Issues Network, leeft duurzaamheid onder alle leerlingen. Je zou kunnen zeggen dat het verduurzamen van de school en de omgeving echt een mindset is geworden op het ISH. De leden van het Eco-team zijn van mening dat werken aan duurzaamheid je niet hindert, maar juist meer kan brengen. Ook vinden ze het leuk om op een Eco-Schools school te zitten: ‘Het is een fijn gevoel om je school binnen te lopen en de Groene Vlaggen zien wapperen, dan ben je echt trots!’

Tips
Het Eco-team raadt aan om een netwerk te creëren met organisaties in de omgeving: ‘Je netwerk is je beste vriend’. Nu is ISH al geruime tijd bezig met duurzaamheid, maar zij werken echt samen met de omgeving van de school. Je kunt elkaar helpen en daar worden beide partijen beter van. De grootste tip die de leden van het Eco-team met de lezer willen delen is: ‘Wees niet bang om te beginnen, als je faalt begin je gewoon opnieuw!’