Extern artikel | Bron: www.peperbus.nl


IMG 20170112 WA0001Schelle - Het einde van het schooljaar komt inzicht. Afgelopen schooljaar hebben derdejaarsleerlingen van het Groene Lyceum zich ingezet in én voor een duurzame en innovatieve omgeving. In het kader van het project Eco-schools voerden zij diverse duurzame opdrachten uit bij basisschool de Phoenix en wijkboerderij De Schellerhoeve. Op maandag 9 juli aanstaande worden de opdrachten op de locaties feestelijk afgerond en worden de duurzame eindproducten onthuld.

Leerlingen van het Groene Lyceum hebben verschillende opdrachten uitgevoerd. Zo kregen zij de opdracht om het schoolplein van basisschool Phoenix duurzaam aan te kleden met leuke speelactiviteiten voor de basisschoolleerlingen. Een ander groepje ging aan de slag bij wijkboerderij De Schellerhoeve. Aan hen de uitdagende taak om een stuk grond geschikt te maken voor een productietuin. Hiervoor hebben zij een verplaatsbare kippenren gerealiseerd. Beide groepjes hebben een projectplan geschreven, een begroting gemaakt en een ontwerp getekend. De plannen werden met de opdrachtgever besproken, materialen werden besteld en vervolgens konden de leerlingen hun idee in de praktijk uitwerken. Maandag 9 juli is het zover; dan mogen de leerlingen hun eindproducten overdragen aan de opdrachtgevers.

Leerlingen vertellen dat ze tijdens het project veel vooruit moesten denken en plannen. Maar dat ze ook tussendoor het idee en ontwerp hebben moeten aanpassen aan de wensen van de opdrachtgever. Het was volgens de leerlingen daardoor een enorm leerzaam en leuk project!

Eco-School
De Groene Welle wil met deelname aan het traject Eco-Schools laten zien dat zij een actieve bijdrage wil leveren aan het goed en bewust omgaan met elkaar en het milieu. Leerlingen van het Groene Lyceum hebben vanaf het begin het voortouw bij het traject. Samen met docenten en medewerkers vormen zij een werkgroep en hebben ze een Zevenstappenplan opgesteld met bijbehorende acties. Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen om gezamenlijk te werken aan een duurzame omgeving. In 2017 ontving Groene Welle de Groene Vlag; het keurmerk waarmee Groene Welle zich officieel Eco-School mag noemen.

Extern artikel | Bron: www.anmec.nl


Ecoschools RijkKramer gedicht ecoteamOp 16 mei 2018 kreeg basisschool Dr. Rijk Kramer de Groene Vlag uitgereikt. Dit is de tweede Amsterdamse basisschool die dit internationale keurmerk voor duurzame scholen krijgt. Na een korte toespraak van Hak van Nispen, directeur Eco-Schools Nederland, namen de leerlingen van het Eco-team de Groene Vlag in ontvangst.

Leerlingen aan zet
De twee schoollocaties, Van Oldebarneveldstraat en Nassaukade, hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het thema duurzaamheid. Zo is er op school een Eco-team, bestaande uit bovenbouw leerlingen en meerdere leerkrachten. Ook de conciërge en ouders maken deel uit van dit team. Samen zetten ze duurzame ontwikkeling in gang én houden ze die ontwikkeling in beweging. Heel zichtbaar zijn de ruilkast voor 2e hands kleding en de plantenwanden in diverse lokalen. Ook het schoolplein is vergroend, afval wordt gescheiden ingezameld en de school krijgt zonnepanelen. Dankzij de methodiek van Eco-schools worden steeds nieuwe thema’s aangepakt met acties en lesprogramma’s. Deze krijgen vervolgens een duurzame plek in het curriculum. Daardoor weten leerlingen goed hoe zij duurzaam kunnen handelen én waarom dit belangrijk is.

Eco-lied
Om half twaalf verzamelden alle leerlingen van beide locaties zich op het Van Oldenbarnevelt plein, waar de Groene Vlag direct na ontvangst in top gehesen werd door het Eco-team. De leerlingen lazen een prachtig gedicht voor en de hele school zong uit volle borst het Eco-lied. Dit lied is vijf jaar geleden bij de start van het Eco-schools avontuur speciaal voor hen gecomponeerd en sindsdien het schoollied van de Dr. Rijk Kramerschool.

Aanmoediging
Directeur Henk Helder is trots op het gezamenlijke resultaat van leerlingen, leerkrachten en ouders. De groene vlag is een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg en op termijn een tweede groene vlag te behalen. ANMEC is Eco-Schools accountmanager voor Amsterdam en gaat hen begeleiden op deze weg.

Ga ook voor die Groene Vlag!
ANMEC denkt dat er meer basisscholen in Amsterdam zijn die stappen willen zetten in duurzame ontwikkeling en dat Eco-schools hierbij een goede leidraad is. Wil jouw school dit ook? Laat het weten aan Elena Francissen. Bij voldoende animo organiseren we -dit schooljaar nog!- een Eco-schools inspiratie bijeenkomst.

De Groene Vlag is hét internationale, VN-erkende keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd doen meer dan 25.000 scholen in 63 landen, waaronder China en de VS, mee aan Eco-Schools. Eco-Schools is één van de vijf programma’s van FEE, de Foundation for Environmental Education. FEE-Nederland beheert o.a. ook de ‘Blauwe Vlag’ voor schone stranden en jachthavens en de ‘Green Key’ voor duurzame bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche.

Extern artikel | Bron: www.grootsneek.nl


EcoschoolRSGzonnepanelenSneek- Vanmorgen  plaatsten vier leerlingen van de RSG Magister Alvinus de laatste drie zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw van de school. Met het plaatsen van de 670 zonnepanelen is de RSG Magister Alvinus een stap dichter bij het behalen van de groene vlag, het symbool voor een duurzame school. Vorig jaar hebben Merel Matthijssen, Bente van der Sluis, Anna de Wind en Lieke Oude Wesselink uit VWO 4 de Waste Battle 2017 gewonnen. ‘We hebben goed naar onze leerlingen geluisterd. Steeds vaker kwam het idee om zonnepanelen op het dak te plaatsen naar voren. Dit idee hebben we aangepakt.

Met het plaatsen van bijna 700 zonnepanelen wordt de CO2 uitstoot jaarlijks met 80.000 kg teruggebracht. Dit is een mooie stap om de groene vlag te halen’ vertelt Sixtus Haverkamp, rector bestuurder. De RSG Magister Alvinus is bezig om binnen twee jaar een Eco-school te worden. Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd zijn er al meer dan 17.000 Groene Vlaggen uitgereikt op ruim 51.000 deelnemende scholen in 68 landen. Eco-Schools is gebaseerd op het principe ‘student-led change’. Dat betekent dat leerlingen een heel belangrijke rol vervullen in de verandering die een school ondergaat.

Eind april 2018 zijn de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd voor het plaatsen van 670 zonnepanelen door aannemer HST Energy uit Suwâld. Deze week zijn de laatste panelen geplaatst. Vanaf volgende week zijn de zonnepanelen operationeel. Adviseur bij dit project is HIJ5 uit Nieuwleusen. fotobijschrift: RSG leerlingen plaatsen laatste zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw.

Extern artikel | Bron: www.goeree-overflakkee.nieuws.nl


Groot feest in Stad aan ’t Haringvliet op woensdag 16 mei. Basisschool De Molenvliet kreeg namelijk als eerste school in Nederland de zesde Groene Vlag!

Zesde Groene Vlag en moestuin Molenvliet 2 715x408Al twaalf jaar is het kleine schooltje bezig met duurzaamheid en natuurvriendelijk werken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld regenwater om de toiletten door te spoelen. Maar de school is nog niet klaar met verduurzamen. Ter eren van de zesde Groene Vlag opende het schooltje gisteren, samen met wethouder Gerrit de Jong een gloednieuwe moestuin.

“Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst een Groene Vlag mocht uitreiken aan deze school. Dat was twaalf jaar geleden, jullie waren er toen nog niet,” zegt De Jong. “Ik vind het prachtig dat jullie schooltje het zo lang volhoudt. En hoe geweldig is dat het kleinste dorp zo ver voorop loopt in deze weg naar een duurzaam Goeree-Overflakkee!”

Behalve een nieuwe Groene Vlag, mocht de school ook een cheque van 500 euro ontvangen uit handen van Robert Koster van DeltaWind: “Bij DeltaWind zijn we enorm trots op wat jullie met de school allemaal bereiken en daarom willen we jullie wat verder op weg helpen om nog verder te gaan in jullie weg naar duurzaamheid.”

LEES OOK: Eerste opruimacties Schoon Haringvliet

Moestuin
“We hebben hier op school maar 38 kinderen en dus ook maar een klein groepje kleuters. Dan is zo’n grote zandbak eigenlijk helemaal niet nodig. Daarom heeft de school besloten om de helft van de zandbak om te bouwen tot moestuin,” vertelt Marieke Schoenmaeckers, medewerker bij Eco-Schools en ouder van twee Molenvliet-leerlingen. “Het idee ontstond vorig jaar en toevallig zag ik een actie bij de Lidl dat lokale ideeën voor duurzaamheid gestimuleerd konden worden. Wij wonnen toen een cheque van 1000 euro, dat hebben we gebruikt om de moestuin op te starten.” Maar dat is niet de enige hulp die de school heeft gekregen voor de moestuin. “We hebben wat plantjes gekregen van de Agrimarkt en Van Zanten heeft kosteloos de grond hierheen gebracht, Auperlé uit Nieuwe-Tonge heeft schepjes gedoneerd,” vertelt ze enthousiast. “En alles wat hier verbouwd wordt dat gebruiken we om uiteindelijk te gaan koken met de kinderen.”

In de moestuin groeien onder andere radijsjes, aardbeien, kool, paprika, sla en tomaten. “We hebben aan de andere kant van het plein ook nog vlierbessen- en bramenstruiken staan. De kinderen vinden het echt heel erg leuk om mee te helpen in de tuin,” aldus Marieke.

5X1A9103 672x372Leerlingen van het Groene Lyceum gaan binnenkort op bezoek bij basisscholen om hun ideeën te presenteren over hoe je een school en de omgeving duurzamer kan maken. Dit doen ze op een hippe, elektrische bakfiets met handtekening van André Kuipers. De ESA-astronaut zette maandag 19 februari zijn krabbel op de bakfiets tijdens de netwerkavond voor stage- en netwerkbedrijven. Een mooi passend gebaar van deze ‘Ambassadeur van de Aarde’, dat ook goed aansluit bij de activiteiten van de leerlingen.

Tijdens de avond hebben de leerlingen van het Groene Lyceum de ruim 200 aanwezigen ook verteld over hun plannen. Zo werken ze aan een mooiere schoolkantine, waar bijvoorbeeld meer zitgelegenheid komt in de vorm van trappen rondom het podium. Ook het project rondom LED-verlichting kwam aan de orde, net als het smakelijke project, waarbij de koffiebekers van school de voedingsbodem worden van oesterzwammen, die uiteindelijk de ingrediënten zijn van in de soep in de kantine.

De komende periode zullen de leerlingen van het Groene Lyceum nog meer plannen presenteren. Houd daarvoor Facebook, Instagram en de website in de gaten. Doel van alle acties: duidelijk maken hoe we de school en de omgeving nog duurzamer en leefbaarder kunnen maken. Draag jij ook je steentje bij?

De hippe bakfiets is aangeschaft in het kader van het project ‘Beter Benutten Zwolle Kampen’, waarin ondernemers worden uitgedaagd om na te denken over alternatief vervoer in de stad

Bron: www.groenewelle.nl

  • Filter:
Viewing all.
Reset