Eco-Schools bestaat 20 jaar! Het is eigenlijk nauwelijks voor te stellen dat in 1994 een paar schooltjes zijn begonnen en dat er nu meer dan 45.000 scholen, 15 miljoen leerlingen en 1,2 miljoen leraren ieder jaar meedoen. En dat in 59 landen! Eco-Schools is daarmee het grootste wereldwijde educatieve programma.

Als je nadenkt hoeveel leerlingen in die 20 jaar zijn bereikt en welke leerlingen nog dagelijks bezig zijn om hun school en de samenleving duurzamer te maken, dan kunnen we niet anders dan trots zijn. Het liefst zouden we zien dat al die leerlingen nu al hadden gezorgd voor een duurzame samenleving, maar dat gaat niet van vandaag op morgen.

In Nederland draait Eco-Schools zonder steun van de rijksoverheid en er is maar een enkele gemeente die Eco-Schools financieel steunt. Het zijn de scholen zelf die nu zorg dragen voor de financiering. Dit zijn scholen die zich verantwoordelijk voelen en die inzien hoe Eco-Schools invulling geeft aan de vaardigheden die nodig zijn voor de toekomst. Na ruim 10 jaar Eco-Schools in Nederland zouden wij het heel graag goedkoper maken voor de scholen. Dit willen wij met publieke en private partners en NGO’s vormgeven.

Eco-Schools international viert het 20-jarig bestaan met de start van twee acties.

  • World Days of Action (WDA). De eerste waren in november en de tweede WDA is van 20 – 26 april 2015. Iedere school kan zelf invulling geven aan deze dagen met duurzame activiteiten. 
  • One Planet Picknick. Deze picknick is bedoeld om samen voedsel te eten dat lokaal geproduceerd is en dat hoort bij het seizoen. Voedsel zonder verpakking en zonder dat je voedsel weggooit. De picknick is bedoeld om met elkaar te praten over voedsel. Je kan zelf bepalen wanneer de picknick is. Eco-Schools20
.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven