Moet je als school nu wel of niet aan zonnepanelen beginnen? Het kost tijd om het uit te zoeken en het geeft rompslomp met bestuur, vergunning, financiering enzovoorts. Maar daar staat tegenover dat je als school wel fors bespaart op je energierekening. Nu per 1 januari de gemeenten het eigendom en beheer van de basisscholen overdragen aan de scholen zelf is het wel handig om te zorgen dat je een lage energierekening krijgt.

Uit onderzoek van SME Advies en HIER Opgewekt blijkt dat scholen zonnepanelen vooral aanschaffen om er ook educatie aan te verbinden. Zij willen hun leerlingen laten zien wat mogelijk is. Als zij als school de verantwoordelijkheid nemen en dat meegeven in de educatie, dan zullen die leerlingen heel anders over het energievraagstuk gaan denken.

Diverse instanties geven financiële ondersteuning voor zonnepanelen op scholen (subsidies zoals Limburg, donaties en leningen van Fondsen, crowdfunding). Maar ook de SDE+ regeling van de Rijksoverheid is opengesteld voor scholen. Hiermee kan het verschil in kosten tussen 'grijze' een 'groene' energie overbrugd worden. Als school kan je zo de terugverdientijd omlaag brengen. En dan wordt het echt een aantrekkelijke investering! Als basisbedrag is er €0,13 per KWh beschikbaar gesteld vanuit de regeling: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/zon-sde-2014. Op dit moment is er nog 3,5 miljard beshcikbaar in de SDE+ regeling. Kortom kansen genoeg, maar wees er snel bij!

 
rvo sde

 

 

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven