Op 3 november mochten we op basisschool De Vliegers in Middelharnis de 4e (!) Groene Vlag uitreiken. Zij zijn in 2005 met duurzaamheid begonnen en keer op keer weten ze daar weer wat aan toe te voegen.

De uitsmijter van de middag was wel een meisje van groep 1, dus ca 4 jaar, die aangaf dat de school de wc’s doortrekt met regenwater. Wethouder Tollenaar was zichtbaar onder de indruk. En niet alleen de gemeente beloont deze school. Ook vanuit Deltawind werd de school in het zonnetje gezet. Deltawind geeft aan alle scholen op Goeree die de Groene Vlag halen €500. Zo krijgt duurzaam Goeree-Overflakkee samen vorm.

groene vlag middelharnis

Deze school met 110 leerlingen is gebouwd in een woonwijk. En dan ook echt in de wijk, want de woningen liggen er omheen en zelfs boven de school zijn appartementen. En bij de bouw is aan veel duurzaamheidaspecten gedacht:

  • zonnepanelen
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem met warmte regeling per lokaal
  • grijs water systeem met een opvangbassin onder het schoolplein
  • en straks een groen schoolplein

Maar naast alle voorzieningen zijn het ook de leerlingen die zelf de motor vormen binnen de school. Jaarlijks moet er geloot worden wie er bij het ecoteam mag. En het ecoteam zet dan veel acties op. Onlangs nog met WeCylcle om met ouders elektrische apparaten in te zamelen. En in de klassen komen de ecospionnen langs om te kijken of het smartboard en de lichten wel uit zijn.

De hele school zong op 3 november uit volle borst mee met het lied dat zij gemaakt hebben. Een school die niet alleen een duurzaam schoolgebouw heeft, maar die ook echt duurzaam is. En dat duurzame schoolgebouw was er niet gekomen als de school niet met duurzaamheid bezig was geweest. Gefeliciteerd.

groene vlag middelharnis2

.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven