Certificering juni decemberDecember nadert met rasse schreden en dat betekent dat het voor veel scholen tijd is om je klaar te maken voor een audit! Zijn jullie al klaar voor het Bronzen certificaat, het Zilveren certificaat of voor de Groene Vlag? Log in op de website en documenteer je voortgang in het werkboek. Via het vernieuwde werkboek vraag je de audit eenvoudig aan.

Hoe zat het ook alweer?

Het Eco-Schoolsproces beslaat idealiter twee jaar: na één jaar wordt het Bronzen certificaat toegekend, na nog een half jaar het Zilveren certificaat en na twee jaren deelname is de Groene Vlag als het goed is in zicht! Veel scholen smokkelen daar echter steeds een paar maandjes bij. Het gevolg: het proces duurt te lang om alle betrokkenen enthousiast te houden.

Twee auditmomenten: juni en december

Eerder dit jaar hebben we daarom ingevoerd dat we op twee vaste momenten in het jaar certificeren. Dit zijn ‘einde schooljaar’ (omstreeks juni) en ‘einde kalenderjaar’ (omstreeks december). Drie grote voordelen van dit systeem hebben ons ervan overtuigd de planning voor certificering wat aan te scherpen. We lichten ze hier kort voor je toe.

1. Stok achter de deur
De vaste momenten voor certificering zijn voor jou en jouw school een stok achter de deur om nét even een tandje bij te zetten als je bijna klaar bent met een stap. Zo houd je alle betrokkenen actief in het proces om een duurzame school te worden. Scholen kunnen zo gericht toewerken naar het volgende moment voor de fase waar zij dan aan toe zijn: Brons, Zilver of de Groene Vlag. Het moet goed, maar hoeft niet perfect! Duurzaamheid is een veranderproces, dat uiteindelijk door de hele school heen terug moet komen. Je bent daarmee nooit klaar. Wacht dus niet tot alles perfect is, maar gebruik de momenten van juni en december om te auditen waar je dan staat en dat je dan een certificaat of Groene Vlag krijgt. Want… na het behalen van de Groene Vlag gaat het gewoon door!

2. Uitwisseling met andere scholen
De vaste momenten in het jaar zorgen ervoor dat we je beter inzicht kunnen geven in welke scholen zich in dezelfde fase bevinden als jouw school. Het wordt daardoor gemakkelijker om met hen kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar te motiveren richting de volgende mijlpaal. Benieuwd welke scholen zich in dezelfde fase bevinden? Neem dan eens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op!

3. Publiciteit
Het is ontzettend leuk en motiverend om in de eigen woonplaats of in de regio bekendheid te geven aan wat je allemaal hebt gedaan als Eco-School. Dat wordt makkelijker als een grotere groep scholen tegelijk een certificaat of de Groene Vlag behaalt. De publiciteit werkt niet alleen extern, misschien werkt de publiciteit juist wel vooral intern. Waarbij meer leerlingen, docenten en medewerkers in de school beseffen dat je een duurzame school bent en daar samen je best voor doet. Dus stel die momenten niet uit.

Afwijken van de planning

Wil je heel graag toch op een ander moment een certificaat of de Groene Vlag ontvangen? Dat blijft gewoon mogelijk! Jouw school en jullie begeleider stemmen samen af wat voor jullie de beste planning is.

Bovendien kunnen er heel veel redenen zijn waarom het niet lukt om binnen de gestelde tijd de Groene Vlag te behalen. Dat vinden we niet erg, wel blijven we dan graag op de hoogte van de ontwikkelingen, opdat we kunnen helpen waar nodig of bij bijzondere omstandigheden samen kunnen besluiten om even een pauze in te lassen. We zullen samen kijken naar hoe we Eco-Schools op jullie school het beste kunnen inrichten.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven