Anna Vanderveen afgestudeerdOp 1 april heeft Anna Vanderveen haar bul Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven behaald. Dat deed zij cum laude met een ruime negen! Anna heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan bij Eco-Schools / SME Advies met betrekking tot de rol van de gebouwde omgeving in duurzaam onderwijs. Vanaf 2 april is zij in dienst getreden bij SME Advies voor… Eco-Schools!

Duurzame Schoolgebouwen zijn de laatste weken dagelijks in het nieuws. Zo ging het op 31 maart in de Tweede Kamer over Duurzaam Onderwijs en het onderzoek dat naar aanleiding van de motie Ouwehand is uitgevoerd. Ook was op 1 april in het nieuws dat de meeste schoolgebouwen een zeer slecht binnenklimaat hebben met dus slechte werk- en leeromstandigheden. Hoe kunnen we nu zorgen dat die schoolgebouwen wel een bijdrage leveren aan hetgeen de leerlingen leren? De Green Deal Scholen speelt hier helemaal op in.

In haar afstudeeronderzoek geeft Anna een model dat aan de school handvaten biedt om een goed opdrachtgever te worden bij nieuwbouw of renovatie. Het is een model waarbij rekening gehouden wordt met de gebruiker! Zij heeft daarbij ook de beroemde school de Sokkerwei als casus geanalyseerd. Van belang is dat je als leerlingen, docenten en leidinggevenden tijdig begint met nadenken over wat voor school je wilt. Daarna ga je geleidelijk aan de slag om de goede elementen te vergaren. Dit vormt de basis voor een duurzaam Programma van Eisen.

Je kunt Anna's afstudeerscriptie hieronder bekijken. Wil je meer weten of een keer met Anna doorpraten over hoe uw school een duurzaam opdrachtgeverschap kan invullen? Neem dan contact met haar op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven