De groene ronde bloemen in blikOp 8 en 9 april werd het 25 jarig bestaan van de AOC’s gevierd en werd teruggekeken op het programma Voorop in de Vergroening. Tijdens deze Groene Ronde in Leeuwarden werd nog eens duidelijk dat de AOC’s enorme stappen hebben gezet:

1. Van land- en tuinbouw naar een breed aanbod over leefomgeving

Waar het ooit begon als de land- en tuinbouwscholen zie je nu onderwijsinstellingen voor VMBO en MBO met een breed onderwijsaanbod. Er is een verbreding van land- en tuinbouw naar dier­verzorging, bloemisten, hoveniers, landschap- en tuinarchitectuur, groen&recreatie, water­management, plantenteelt en meer. Bijzonder is dat er in het groene onderwijs een doorlopende lijn is van VMBO naar MBO en van daaruit weer naar HBO. AOC’s bedienen een breed maar toch specifieke segment van de arbeidsmarkt. Als we bedenken dat Nederland de nummer twee wereldwijd is in de export van land- en tuinbouw, dan is het logisch dat wij dit apart hebben georganiseerd.

2. Verbreding naar duurzaamheid en innovatie

De verbreding heeft nu ook duidelijk een tweede slag gemaakt en dat is de slag naar duurzaamheid en innovatie. Duurzaamheid die nodig is om anders om te gaan met de leefomgeving, klimaat­verandering en biodiversiteit. De ecologische component van duurzaamheid is onontbeerlijk is ons bestaan. En dit is precies het werkgebied van de AOC’s. De AOC’s laten zien welke duurzame innovaties allemaal praktisch mogelijk zijn. Er zijn prachtige voorbeelden van groene schoolpleinen, regenopvang, duurzame tuinaanleg en onderhoud, groene wanden in kantoren tot zelfs aquaponics waar uit de mest van de vissenkweek weer planten gekweekt worden. De AOC’s laten praktische toepassingen zien. Studenten krijgen zo vanuit hun AOC een duurzame voorsprong op de arbeidsmarkt!

In bijgaande korte film van het Voorop in de vergroening zijn enkele van deze prachtige voorbeelden weergegeven.

De groene ronde publiek in paars lichtde groene ronde zanger De Kast

.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven