Neptunusschool ZonnepaneelSinds kort is Daltonschool Neptunus in het Amsterdamse IJburg de trotse bezitter van 24 zonnepanelen en een groen dak. Een project dat is geïnitieerd door de Eco-Schools Leerlingenraad die op zoek was naar een project waar hun school, de mens en het milieu beter van worden.

In oktober 2013 werden, na crowdfunding via doneerdezon.nl de eerste 12 panelen geplaatst. Deze 12 zonnepanelen, die stroom produceren op het dak van de school, zijn nu aangevuld met nog eens 12 panelen. De gemeente Amsterdam heeft bijgedragen aan de kosten op voorwaarde dat de panelen in combinatie met een groen dak zouden worden aangelegd. Laat dat nou net ook één van de ideeën zijn van de leerlingenraad. Dit groepje kinderen had de voordelen daarvan al op een rijtje gezet: isolerende werking waardoor het in onderliggende lokalen op hete zomerse dagen minder warm wordt, waterberging waardoor regenwater tijdelijk wordt vastgehouden en er minder piekbelasting van het riool optreedt bij intensieve buien; de levensduur van het dak wordt verlengd en uiteindelijk is een groen dak ook veel mooier dan een zwart bitumen dak.

De Dakdokters hebben het groene dak aangelegd en hebben aan de leerlingen uitgelegd hoe ze dat doen. Er wordt nog contact gezocht met een imker voor het plaatsen van bijenkasten. Dit biedt weer allerlei aanknopingspunten voor lessen wetenschap, natuur en techniek.

Over Daltonschool Neptunus

Neptunusschool Groen DakDaltonschool Neptunus is een basisschool in de wijk IJburg te Amsterdam. Ons daltononderwijs is gebaseerd op de drie principes:

  • verantwoordelijkheid,
  • zelfstandigheid en
  • samenwerken.

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen zelfstandig en ondernemend in het leven komen te staan en hebben aandacht voor individuele talentontwikkeling bij ieder kind. De Neptunus heeft een schoolprofiel wetenschap, natuur- en techniek. Kinderen leren door onderzoekend en ontwerpend leren, door zelf ontdekken. Op de derde verdieping bevinden zich lokalen voor wetenschap, natuur en techniek, een daktuin met kas en een eigen weerstation. In 2013 werd de Groene Vlag toegekend door EcoSchools Nederland. De Groene Vlag is een internationaal door VN erkend keurmerk voor duurzame scholen. In 2014 won de school de prestigieuze Techniektrofee 2014.

www.daltonschoolneptunus.nl

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun Estafetteblogs!

Archief nieuwsbrieven