groene docentVandaag is het de internationale Dag van de Leraar. De Dag van de Leraar valt in de Nationale Onderwijsweek en is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs: een mooi moment om na te denken over het type onderwijs dat je als docent graag zou willen geven. Het zal u niet verbazen dat wij graag met u willen werken aan duurzaamheid in het onderwijs. 

Veranderingen van binnenuit

Duurzaamheid in het onderwijs komt op! Steeds meer scholen geven het voorbeeld en werken samen aan het neerzetten van een nieuwe standaard: duurzaam kunnen dromen, denken en doen hoort binnenkort tot het basisgereedschap waarover leerlingen beschikken wanneer ze van school komen. Dat hebben we grotendeels te danken aan hun docenten, die zich op steeds grotere schaal inzetten voor duurzaam onderwijs. Zij zijn het die de duurzame verandering bij scholen van binnenuit kunnen aanjagen.

Het initiatief 'Duurzame Docent'

Diverse partijen die zich in Nederland inzetten voor onderwijs voor duurzame ontwikkeling hebben nu het idee opgevat om speciale aandacht te gaan geven aan de docenten die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. Eco-Schools is mede-afzender van dit initiatief. Met het initiatief DuurzameDocent willen we duurzame docenten in het zonnetje zetten en andere docenten helpen om hun pad te volgen. Dat laatste is hard nodig, want we zijn er nog lang niet.

DuurzameDocent zal een podium gaan bieden voor het eigen verhaal van duurzame docenten in het belang van duurzaamheid, de docenten, de scholen en uiteindelijk de leerlingen. Het initiatief is bedoeld te fungeren als aanjager van duurzaamheid in het onderwijs, onderlinge ontmoeting en waardering van duurzame docenten. DuurzameDocent wil inspireren en activeren door duurzame docenten een plek te geven om hun verhaal te vertellen en inhoudelijke verdieping te vinden (in verhalen en in de nascholing). DuurzameDocent is (vooralsnog) géén uitwisselingsplatform of online community. De doelgroep omvat alle docenten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps­onderwijs.

Afzender: coöperatie Leren voor Morgen

Vanuit een breed gedragen gevoel dat er meer gedaan moet worden om duurzaam onderwijs een positie te geven, is er een coöperatie in oprichting die zich daarvoor zal inzetten. Onder de naam Coöperatie Leren voor Morgen krijgt dit momenteel vorm. DuurzameDocent zou het eerste initiatief van de coöperatie zijn. Hiermee heeft de Duurzame docent een breed gedragen (onderwijspartijen, duurzaamheidspartijen, overheden en NGO’s) en onafhankelijke afzender.

We zijn nu bezig met een brede verkenning van hoe het initiatief 'Duurzame Docent' eruit zou kunnen zien en hoe dit het beste kan aansluiten bij de behoeften van docenten. Wilt u meedenken? We horen heel graag van u!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* Cartoon door Maarten Melis

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven