Op 3 februari was de speciale dag van Eco-Schools voor de Agrarische Opleidingscentra (AOC's). Deze dag is verzorgd vanuit het project Voorop in de Vergroening van de AOC Raad. 

Opvallend was dat we de inschrijving hebben moeten sluiten gezien het grote animo. En misschien nog wel opvallender was het dat er meer leerlingen dan docenten waren. Is dat niet de droom van iedere onderwijsbijeenkomst?

Tijdens de middag en avond zijn inspirerende voorbeelden gedeeld. Zo liet EduDelta hun elektrisch ondersteunde fietstaxi zien en vertelden zij over het regenopvangsysteem dat zijn voor een basisschool ontwikkeld hebben. Lentiz kwam met een nieuwe app voor de milieuscan. Clusius kwam met de schoolecoloog en met hun eco-code. Wellant kwam met de duurzame tuin. Helicon kwam met de ecoweek. En Nordwin kwam met het duurzaam dierenverblijf. En zo zijn er nog legio voorbeelden. 

Eens te meer werd onderstreept hoe belangrijk het is om alle goede ervaringen met elkaar te delen en elkaar zo te inspireren. Dat moet online, maar zeker ook life tijdens bijeenkomsten. En daar komen ook weer nieuwe ideeën tot stand. Zoals een leerling die voorstelde dat studenten van de scholen onderling bij elkaar gaan kijken. 

FietstaxiDe dag kreeg ook nog extra inspiratie door twee inleidingen. Joris Putman presenteerde GreenTech. Leerlingen kunnen hun eigen duurzame ideeën inbrengen en zij helpen die ideeën werkelijkheid te worden. De beste duurzame ideeën wordt bij GreenTech op RTL4 uitgezonden (www.greentechtv.nl). 

De andere inleiding kwam van Christy ter Braak van de Dopper Foundation. Zij vertelde over de problemen van de plasticvervuiling in onze natuur en liet ons schokkende beelden zien van jonge vogels die sterven omdat hun magen vol zitten met plastic. Met Doppers en met acties op school kan je er zelf wat aan doen. Als je meer dan 60 Doppers bestelt (dat kan goedkoop via Eco-Schools) dan krijg je een gratis gastles.

Alle AOC's doen mee met Eco-Schools. Inmiddels zijn er 42 deelnemende locaties, waarvan er 7 inmiddels de Groene Vlag hebben ontvangen; 1 een zilver certificaat heeft en 6 een bronzen certificaat hebben.

Iedereen gaf aan deze dag volgend jaar zeker weer te willen. Dank aan alle deelnemers voor hun inzet om duurzaam onderwijs in praktijk te brengen en dat op deze dag met elkaar te delen! Via deze link zie je de foto's die een mooie impressie geven van de middag.

 

.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun Estafetteblogs!

Archief nieuwsbrieven