geluksvogel impressie"Duurzame scholen": wat zijn dat eigenlijk? Sommige mensen denken daarbij direct aan het leren over duurzaamheid, anderen denken aan een duurzaam gebouw. Eco-Schools staat voor allebei! Verduurzaming gaat niet alleen over de technische maatregelen in en rondom een gebouw (o.a. isolatie, energiemaatregelen en verbeteren binnenklimaat), maar zeker ook over het vormgeven van duurzaam onderwijs en het betrekken van de schoolomgeving daarbij. Andersom vormt het gebouw een ontzettend interessant leermateriaal voor het leren over hoe aan een duurzame wereld kan worden vormgegeven.

Hoe je dat doet? Daarover geven we een workshop op de Kennisdag van Ruimte-OK (Stichting Ruimte voor Onderwijs en Kinderopvang) op 29 november aanstaande. De kennisdag staat in het teken van kennis delen, inspiratie opdoen en leren van elkaar.

IKC De Geluksvogel Maastricht

geluksvogel werksessie

De workshop zullen we geven samen met IKC De Geluksvogel in Maastricht. Toen de school toe was aan een nieuw gebouw, is dat grondig voorbereid. Er is een nieuw onderwijsconcept ontwikkeld, waaraan docenten, ouders, leerlingen, omwonenden van de school en inwoners van de wijk/stad meewerkten. Het duurzame onderwijsconcept vormde de basis voor het nieuwe, duurzame schoolgebouw. Het gebouw heeft een heleboel duurzame aspecten, die actief betrokken zullen worden in het onderwijs dat op de school gegeven wordt. De Geluksvogel wordt in het nieuwe gebouw een Eco-School, dus het Eco-team heeft straks een heleboel duurzame dingen te ontdekken in het nieuwe gebouw! Aan hen de taak om daar duurzaam onderwijs en duurzaam gedrag aan te koppelen.

Eco-Schools ondersteuningspartner van de kennisdag

Eco-Schools is ondersteuningspartner van de kennisdag. Vanuit onze ervaringen met Eco-Schools zullen we ingaan op hoe de betrokkenheid van docenten, leerlingen en ouders een impuls kan geven aan de verduurzaming van scholen. De kennisdag is relevant voor het primair en voortgezet onderwijs, de kinderopvang en voor gemeenten. Het programma is afgestemd op schoolbesturen en schoolleiders, op ondernemers, managers en teamhoofden kinderopvang, op gemeentebestuurders en beleidsmedewerkers, en op beleidsadviseurs die bezig zijn met huisvestgingsvraagstukken in brede zin. De kennisdag staat in het teken van kennis delen, inspiratie opdoen en leren van elkaar. Na deze dag weet u wat er speelt als het om de huisvesting van scholen en (integrale) kindcentra gaat. U wordt bijgepraat aan de hand van praktische voorbeelden en leerervaringen uit het veld die eerlijk met u worden gedeeld door ervaringsdeskundigen van scholen, kinderopvangorganisaties en gemeenten.

Namens Eco-Schools kunnen wij diverse mensen een gratis toegangskaart aanbieden. Wilt u hier gebruik van maken?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een impressie van het nieuwe gebouw

De bouw van het nieuwe gebouw van De Geluksvogel is al heel ver. Nog voor de kerstvakantie zal de school verhuizen. Hieronder zie je een impressie van hoe het gebouw er een paar weken geleden bij stond.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven