Eco team 2017 2018Wat was het schooljaar 2016-2017 een topjaar! Ons Eco-team is uitgebreid, het eerste themapartnerschap is gesloten, er is een enorme groep van begeleiders ontstaan, steeds meer gemeenten adopteren Eco-Schools en we hebben verschillende nieuwe materialen ontwikkeld. Super! Wij zijn er blij mee. En hoe nu verder? Waar liggen de meest belangrijke kansen en punt voor verdere ontwikkeling? Hoog tijd om de balans op te maken en een nieuw actieplan op te stellen voor het nieuwe schooljaar.

Alle scholen die meedoen aan Eco-Schools, werken volgens het internationale Zevenstappenplan aan duurzaamheid op hun school. Het Eco-team en het actieplan maken daarvan een belangrijk onderdeel uit. Hieronder geven we daarom een klein kijkje in de keuken van Eco-Schools Nederland en lichten we toe hoe ons Eco-team en actieplan er globaal uitzien.

Eco-team

Het Eco-team van Eco-Schools Nederland ziet er wat anders uit dan op een school. Het kernteam bestaat uit vier personen: Hak van Nispen, Anna Vanderveen, Roald Severens en Reina Kuiper. Roald is nieuw in ons team sinds afgelopen juni. We zijn ontzettend blij dat hij ons komt versterken!

Daarnaast heeft ons vaste Eco-team een grote schil van mensen en organisaties om zich heen. Het gaat om ongeveer dertig mensen. Zij zitten niet in het kernteam, maar zijn actief in de uitvoering door het begeleiden van scholen. Het kernteam komt regelmatig bij elkaar en er is veel informeel contact, doordat we elkaar op kantoor heel veel spreken. Met het hele Eco-team komen we twee keer per jaar bij elkaar. Dit noemen we ‘accountmanagersoverleggen’. Daarnaast zien we elkaar soms bij scholen, soms voor één-op-één overleggen en natuurlijk op de landelijke en regionale Eco-Schoolsdagen.

De taken zijn binnen het kernteam verdeeld. Hak is de voorzitter (nationaal coördinator) en is vooral verantwoordelijk voor de partnerschappen die ons Eco-team aangaat. Anna fungeerde de afgelopen tijd in de praktijk als kartrekker van het kernteam. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar staat ons Eco-team echter voor een uitdaging: Anna gaat namelijk met zwangerschapsverlof! Dat kan zowel een gevaar zijn, als een kans. Wij hebben het als kans opgepakt om de taken intern nog beter te verdelen en te verwerken in ons nieuwe actieplan.

Actieplan

Eco cakeWij hebben ons actieplan opgedeeld in negen onderwerpen. Per onderwerp is één iemand verantwoordelijk is voor de voortgang. Hieronder zie je de negen onderwerpen en daarbij steeds de naam van de verantwoordelijke. Aangezien Anna er de komende maanden niet is, staat achter haar naam ook steeds de naam van degene die het tijdelijk van haar overneemt.

  • Resultaatslijn 1: Coördinatie scholen (Roald)
  • Resultaatslijn 2: Coördinatie uitvoeringspartners (Roald)
  • Resultaatslijn 3: Acquisitie scholen (Roald)
  • Resultaatslijn 4: Partnerschappen (Hak)
  • Resultaatslijn 5: Communicatie & inspiratie (Anna/Roald)
  • Resultaatslijn 6: Producten (Reina)
  • Resultaatslijn 7: Projecten (Anna/Reina)
  • Resultaatslijn 8: Projectmanagement internationaal (Hak)
  • Resultaatslijn 9: Projectmanagement algemeen (Anna/Reina)

Ons actieplan is gebaseerd op deze negen onderwerpen. Het volledige actieplan is veel te groot om hier toe te lichten. Heb je specifieke vragen over of tips voor ons actieplan? Dan kun je het ons altijd laten weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Verder zullen de resultaten van ons actieplan jullie vanzelf bereiken!

Wij hebben er zin in. Op naar weer een duurzaam nieuw schooljaar!

P.S.: Het opstellen van ons actieplan hebben we gedaan onder het genot van een heerlijke Eco-cake!

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven