partnerschap supporter van schoonSupporter van Schoon en Eco-Schools Nederland gaan de samenwerking aan om Nederlandse scholen verder te helpen verduurzamen. Op donderdag 9 maart 2017 ondertekenden Eco-Schools Nederland en Supporter van Schoon een samenwerkingsovereenkomst voor de verduurzaming van scholen op het gebied van (zwerf)afval. Doel van de samenwerking is om scholen te helpen bij het voorkomen en bestrijden van zwerfafval. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van het educatieve aanbod van Supporter van Schoon. Ook streven de partners ernaar Eco-Schools te versterken door de naamsbekendheid van het programma te vergroten, bij te dragen aan de uitwisseling van kennis en inspiratie tussen scholen en Eco-Schoolsbegeleiders verder te trainen.

Aanleiding

Scholen die kiezen om deel te nemen aan Eco-Schools (het door de Verenigde Naties erkende keurmerk voor duurzame scholen), bepalen zelf met welke thema’s zij aan de slag gaan. Veel scholen kiezen daarbij ook het thema ‘Afval en grondstoffen’. Eco-Schools Nederland signaleert dat de concrete aanpak met campagnes, zoals Supporter van Schoon en de week van de Landelijke Opschoondag, op scholen versterkend werkt aan het veranderingsproces gericht op duurzaamheid. Supporter van Schoon signaleert dat Eco-Schools bijdraagt aan een schoner Nederland, door zwerfafval te voorkomen en te bestrijden, en levert daarom graag een (educatieve) bijdrage aan het programma van Eco-Schools.

Samenwerking

Eco-Schools gaat de activiteiten, materialen en campagnes van NederlandSchoon actief promoten in haar directe netwerk (de Eco-Scholen), opdat meer scholen het thema (zwerf)afval oppakken en lokaal actie ondernemen. Eco-Schools benoemt Supporter van Schoon als exclusieve ‘themapartner’ op het gebied van ‘Afval & grondstoffen’, één van de tien thema’s van Eco-Schools. Supporter van Schoon is daarmee de eerste themapartner waarmee Eco-Schools een officiële samenwerking start. De samenwerkingsovereenkomst is geldig voor de duur van één jaar (2017). Jaarlijks wordt bekeken of de samenwerking met een jaar verlengd wordt.

Ondersteuningspartner kennisdag Eco-Schools

Om de uitwisseling van kennis en inspiratie tussen scholen te bevorderen, ondersteunt Supporter van Schoon ook de landelijke kennisdag van Eco-Schools, die op 11 oktober zal plaatsvinden. De kennisdag is relevant voor de Eco-teams (leerlingen, docenten, directies en andere adviseurs) van VO-scholen en MBO-scholen en voor geïnteresseerde scholen die willen proeven aan het programma Eco-Schools. Na deze dag zitten de teams als het goed is (weer) vol energie om hun eigen school met het Eco-team nog verder te verduurzamen. Het programma wordt afgestemd op hun wensen en is gericht op zowel kennis, als inspiratie. Sinds deze week kunnen scholen via de website van Eco-Schools kenbaar maken. De workshop die Supporter van Schoon tijdens de kennisdag zal geven, is de eerste workshop die vaststaat!

Denk mee over het programma van de landelijke kennisdag (vo/mbo)

Landelijke Opschoondag

beeld LODDe eerste activiteit waarvoor de partners hun krachten bundelen, is de Landelijke Opschoondag. Op 25 maart én in de week daarvoor gaan in heel Nederland mensen aan de slag om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. Ook voor scholen zijn er een heleboel leuke opschoonacties te bedenken en dit jaar is er een extra goede reden om een actie aan te melden. Alle scholen die zich inzetten rondom de Landelijke Opschoondag krijgen namelijk een knikkertegel van gerecycled plastic. Gratis! Eco-Schools roept scholen op om ook een activiteit te organiseren en zo samen te zorgen voor een schone school en buurt.

Doe mee en meld jullie actie aan!


Eco-Schools Nederland

Supporter van Schoon

Eco-Schools is het door de Verenigde Naties erkende keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd zijn er 49.000 deelnemende scholen in 64 landen. In Nederland zijn er 120 deelnemende scholen.

Eco-Schools helpt scholen om duurzaamheid van binnenuit te realiseren. Leerlingen, medewerkers en management zorgen samen dat leren voor duurzaamheid hand in hand gaat met een goed beheer van de school. In gemiddeld twee jaar tijd behaalt de school het keurmerk en daarna volgt iedere twee jaar hercertificering.

Supporter van Schoon is een initiatief van Stichting NederlandSchoon, die zwerfafval in Nederland wil voorkomen en bestrijden. NederlandSchoon voert campagnes tegen zwerfafval, doet onderzoek, adviseert bedrijven en zet aanstekelijke acties op, zoals de Landelijke Opschoondag.

NederlandSchoon organiseert activiteiten voor publiek, scholen, gemeenten en bedrijfsleven. Specifiek voor de doelgroep ‘scholen’ heeft NederlandSchoon de website ‘www.aandeslagmetafval.nl’ ontwikkeld, waarop een door NederlandSchoon ontwikkeld, breed aanbod van educatieve materialen op het gebied van (zwerf)afval op laagdrempelige wijze beschikbaar wordt gesteld.

www.eco-schools.nl

www.supportervanschoon.nl

Anna Vanderveen
Adviseur Eco-Schools Nederland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Myra Bikker
Projectleider communicatie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven