Sustainable-Chain-GangVeel scholen besteden speciale aandacht aan de Dag van de Duurzaamheid. En GreenPeace Nederland doet ook mee met de Sustainable Chain Gang!

Tijd: vrijdag 10 oktober 2014, de Dag van de Duurzaamheid
Plaats:  Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Doetinchem, Doorwerth, Groningen, Hoofddorp, Landgraaf, Leeuwarden, Losser, Nijkerk, Ubbergen, Veendam, Velp, Winterswijk

Activiteiten op en rond 10 oktober

Parcival-CollegeParcival College

“Het Parcival College in Groningen is 12 mei bezocht door enkele Chain Gang scholen. Onze vraag was: hoe kunnen we beter omgaan met ons eigen papierverbruik? En hoe betrekken we iedereen hierbij? Welnu, op 10-10 gaan we alle kladpapier uit de lokalen bannen (mogen leerlingen voortaan zelf verzorgen); de oudpapierbakken gaan we opleuken en in elk lokaal onder de aandacht brengen. In de school hangen affiches over de energie die voor de papierproductie nodig is. Dit is de opmaat voor een bewuster papierverbruik. Tevens is het de eerste actie in het kader van de Energy Challenges dit jaar. De Parcival Powers gaan er weer lekker tegenaan!” Arnold Tang

Arentheem College Titus Brandsma

Titus-Brandsma“Op 10 oktober hebben we een speciaal programma voor al onze eerstejaars-leerlingen. Ze doen mee aan workshops over afvalscheiding, energiebesparing en Rijn en Ijssel energie en gaan op excursie naar een rioolwaterzuivering en een afvalbrengstation. En ze gaan brainstormen over hoe leerlingen meer kunnen worden betrokken bij duurzaamheid, het “tienminuten-idee”. We gaan de geformuleerde ideeën in onze milieucommissie beoordelen.” Irma Verheggen

Kaj Munk College

Kaj-MunkLeerlingen van het Kaj Munk College doen deze hele week al een “Boost Camp” tegen zwerfafval. Vrijdag presenteren ze hun resultaten aan ouders, docenten en schoolleiding. Die kiest welke ideeën echt uitgevoerd gaan worden.

Nordwin College

Nordwin“Wij laten onze leerlingen op 10/10 kijken naar het (10 minuten durende!) filmpje op www.bleiblom.nl. Verder doen ze mee met een fotowedstrijd vanuit het landelijke netwerk voorop in de vergroening, waarin hen wordt gevraagd duurzaamheid te verbeelden. Tot slot: al onze scholen én de centrale diensten hebben sinds vorige week de groene Eco-Schools vlag. Daar zijn we reuze ‘grutsk’ (Frysk foar ‘trots’ ) op!” Heleentje Swart

GreenpeaceGreenpeace Nederland doet sinds vandaag mee met de Sustainable Chain Gang! Op de foto tekent de directeur van Greenpeace, Sylvia Borren, het convenant. Hiermee zegt Greenpeace toe de scholen uit de Gang te willen helpen met hun vraag.

Verdrag Duurzaamheid in het Onderwijs

Op 9 oktober tekenden Morgen, JMA, de NJR en de Groene Generatie het Verdrag Duurzaamheid in het Onderwijs met een meerderheid van de politieke partijen: D66, GroenLinks, PvdA, SP, PvdD en CU.  Het Verdrag wordt gesteund door 40 jongerenorganisaties en meer dan 50 partijen uit het bedrijfsleven en uit de maatschappelijke sector. De Sustainable Chain Gang is één van hen.

Greenpeace-Sylvia-BorrenMet het verdrag willen deze organisaties de politiek overtuigen van het belang van de integratie van duurzame ontwikkeling in het onderwijs. De duurzaamheidsvraagstukken in de huidige samenleving vragen namelijk om het aanleren van kennis en vaardigheden, van peuter tot postdoc. Onderwijs speelt hierin een essentiële rol en moet daarom meer toekomstgericht worden. Een groene generatie vraagt om duurzame educatie!

Daarom verzoeken we in het verdrag de Minister en de Staatssecretaris van Onderwijs om te onderzoeken hoe duurzame ontwikkeling op integrale wijze en structurele wijze in het Nederlandse onderwijs gefaciliteerd kan worden. Ook vragen we hen om op basis daarvan met een voorstel naar de Tweede Kamer te komen.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven