BREEAM Medior 1De Dutch Green Building Council heeft BREEAM-NL Medior geïntroduceerd. Dit is een lesprogramma over duurzaam bouwen voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Met BREEAM-NL Medior leren jongeren hoe een gebouw te beoordelen op duurzaamheidsprestatie.

Dutch Green Building Week

De introductie vond plaats op 20 september in het Haagse Museon en was onderdeel van de Dutch Green Building Week. “Met BREEAM-NL Medior willen we de technische vakken op de middelbare school meer onder de aandacht brengen. Na de crisis hebben we een tekort aan hoogwaardige technici. Met name op het gebied van duurzaamheid is er nog veel te winnen.” aldus Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council.

BREEAM-NL Medior

BREEAM-NL Medior is ontwikkeld in samenwerking met SME Advies en is een variant op het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL. Dit is in Nederland hét keurmerk als het gaat om het meten van de duurzame prestaties van gebouwen.

Leerlingen leren over duurzaamheid en hoe zij gebouwen kunnen beoordelen op duurzaamheid aan de hand van thema’s uit het BREEAM-NL systeem: energie, water, afval, veiligheid, hygiëne, groen, mobiliteit, voedsel en omgeving. De ontwikkeling van dit pakket is mogelijk gemaakt door een gift van de Alcoa Foundation.

Aan de slag in het Museon

Tijdens het jongerenevenement ‘Lekkâh duurzaam bezig’ gingen leerlingen van het Aloysius College uit Den Haag aan de slag met de beoordeling van het Museon. Want hoe duurzaam is het Museon? Leerlingen onderzochten het hele gebouw en mochten ook een kijkje nemen achter de schermen nemen! De leerlingen hadden waardevolle adviezen voor de verduurzaming van het Museon. Zij hadden zelfs nog een compliment in petto: “Het is een heel mooi gebouw, dat mag absoluut nooit gesloopt worden.”

De resultaten werden overhandigd aan Marie Christine van der Sman, directrice van het Museon. Na de beoordeling van het Museon brachten de leerlingen het geleerde in de praktijk door zelf een duurzaam museum te bouwen. Deze bouwworkshop vond plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Stad van de Toekomst’ in het Museon (deze loopt tot 27 oktober 2013).

BREEAM Medior 2

Gratis gastlessen

SME Advies ontwikkelde in opdracht van DGBC eerder BREEAM-NL Junior voor basisscholen (net zoals Medior gebaseerd op de duurzaamheidsscan van Eco-Schools). SME Advies zal tot en met december ook ondersteunen met het matchen van professionals aan scholen voor gratis gastlessen. Wilt u gebruik maken van een les, of zelf een les geven? Mail dan naar Martijn Nahumury 

Martijn Nahumury
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
030 635 89 29

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven