Op 26 januari heeft het Helen Parkhurst in Almere als eerste Nederlandse middelbare school de 'Groene Vlag' uitgereikt gekregen van de internationale Eco-Schools coördinator Bernard Holland. Hiermee is het Helen Parkhurst de eerste duurzame VO-school van Nederland.

In de voormalige mediatheek van de school verzamelden zich vanmiddag leerlingen, docenten en gasten voor de uitreiking van de Groene Vlag. Nadat iedereen welkom werd geheten door conrector Rene Veldkamp kwam wethouder Ben Scholten van Economische Zaken aan het woord. Hij sprak over de verscheidenheid aan activiteiten die op school plaatsvinden en over het feit dat het Helen Parkhurst de gemeente helpt met het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen.

Groene Vlag begin van verdieping duurzaamheid op school

Hierna stond een filmpje op het programma waarin de verschillende activiteiten op school in beeld werden gebracht. Twee activiteiten werden hierna nog extra toegelicht. Het GLOBE project kreeg aandacht; de leerlingen Melissa en Donja vertelden samen met hun docent over de door hun geadopteerde boom. Ook kwamen Alex-Tess en Nikki aan het woord over hun Stiching Horstship, waarmee ze de droom van hun overleden docent Horst van Woersem willen verwezelijken: een klimaatneutraal leslokaal (earthship) in de tuin van de school. Het behalen van de Groene Vlag is voor het Helen Parkhurst geen eindstation. Het is het begin van verdergroene-vlag-helen-parkhurst het verbreden en verdiepen van duurzaamheid op school, stelde Rene Veldkamp vervolgens. De internationale coördinator van , Bernard Holland, kwam aan het woord. Hij sprak over de kracht die leerlingen hebben om zelf veranderingen te brengen. Hierbij gebruikte hij de slogan "wees de verandering die je wil zien". Na zijn speech werd overgegaan op het belangrijkste moment van de middag. De leerlingen Melissa, Donja, Alex-Tess en Nikki namen de Groene Vlag in ontvangst. Samen met Bernard Holland en FEE-Nederland voorzitter Henny Kromhout vertrokken zij naar de dak van de school om de vlag te hijsen. Via een webcam en beamer was binnen het hijsen van de vlag live te volgen.

Bekijk hier de foto's van de uitreiking van de Groene Vlag.

In de pers

 Op 25-01-2010 stond over de uitreiking van de Groene Vlag een interview met leerlinge Alex-Tess Rutten in De Volkskrant. Hieronder is dit artikel te downloaden. Op 27 februari was bij de VARA Vroege Vogels een item over het earthship van het Helen Parkhurst. Beluister hier dit item.
 
Bekijk hier de nieuwsitems over de uitreiking van de Groene Vlag:
 
Aanwezigen bij de uitreiking waren:
Ben Scholten - Gemeente Almere
Bernard Holland - Coördinator Eco-Schools International
Henny Kromhout - FEE International
Hak van Nispen - FEE Nederland
Hanna Tijbosch - Coördinator Eco-Schools Nederland
Ad Verrips - Provincie Flevoland
Rob Kerkhoven - COS Flevoland
Jo Maas - Raadslid GroenLinks gemeente Almere
Rogier Vriezen - Stichting Duurzame Scholen
Gerard Lokhorst - Stichting Duurzame Scholen

 

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven