GroeneVlagClusiusCollegeHeerhugowaardTijdens een officiële uitreiking ontving directeur Annelies de Waal van het Clusius College Heerhugowaard afgelopen maandag 'De Groene Vlag' uit handen van de directeur van Eco-Schools de heer Hak van Nispen.

Het Clusius College Heerhugowaard is sinds de herfst van 2013 actief met het Eco-schools Traject, een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. Eco-schools is een wereldwijd initiatief waar meer dan 112.000 scholen in 59 landen aan deelnemen. Het bijzondere aan Eco-schools is dat de stappen naar verduurzaming geïnitieerd worden door de leerlingen. 

Stappen

Het team Green Painters van Clusius College Heerhugowaard is zó actief, dat ze de zeven stappen naar verduurzaming in een recordtempo hebben afgelegd. Gemiddeld staat voor het traject twee jaar, maar genoemd team heeft het binnen een jaar volbracht. Een mooie prestatie van de leerlingen, die zodoende is beloond met het internationale keurmerk voor duurzame scholen, 'De Groene Vlag'. Daarmee is Clusius College Heerhugowaard één van de eerste scholen in Nederland die dit keurmerk mogen dragen.

Duurzaamheid

Team Green Painters ontplooide vanaf afgelopen herfst diverse acties in het kader van duurzaamheid. Zo liggen voortaan in elk lokaal kladblokken gemaakt van foute kopieën, verzamelen de leerlinge plastic doppen voor recycling, waarvan de opbrengst bestemd is voor een hulphond en drinkt klas 1A uit duurzame, navulbare drinkflesjes. Het schoolafval is gedurende een halfjaar één dag per maand gewogen en de laatste keer was de hoeveelheid verminderd met maar liefst vijftien kilo. Op 25 april werd dit gevierd met voor iedereen een ijsje. Ook is een test gestart met radiatorfolie en zijn 'duurzame gedragsregels' opgesteld. Deze zijn verbeeld in schilderijen die her en der in het schoolgebouw hangen. 

Plaquette

Voorafgaand de officiële uitreiking van De Groene Vlag werd een plaquette op het schoolplein onthuld. Deze is bedacht, ontworpen en gemaakt door de leerlingen, waarin tot uiting komt waar het Clusius College Heerhugowaard voor staat: 'Groen moet je doen!' Groen: respect - duurzaam - gezond - zorgen voor elkaar en het milieu. Doen: niet te veel kletsen, niet te veel theorie, samen gaan we het doen! Hier en daar... nu en later.

Bron: Dichtbij.nl

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun Estafetteblogs!

Archief nieuwsbrieven