DvdD2013-ClusiusCollegeHeerhugowaard1Het Clusius College te Heerhugowaard (VMBO) zet stappen voor een duurzame samenleving. Het onderwijs is dè plek waar de toekomstige samenleving samenkomt, leert en leeft met als doel: Zich voorbereiden op de toekomst. Dit vraagt om een gedragsverandering. Daar springt het Clusius College mooi op in. Op de Dag van de Duurzaamheid hebben wij een schoolbreed programma opgesteld. Mogelijk gemaakt door samenwerking tussen leerlingen, bedrijven uit de omgeving, medewerkers van onze school en familieleden.

Het programma van de dag bestond uit de volgende onderdelen:

  • Wake-up call 
  • Sponsoractie: Fietsen en roeien voor een sportrolstoel 
  • Presentatie I-Identify -
  • Voertuigen bouwen met een ‘schone’ aandrijving -
  • Intentieverklaring Eco-schools -

Wake-up call

We hebben ‘in het geheim’ 4 dagen lang ons afval verzameld en gescheiden, dit wordt tentoongesteld middenin de aula. Alleen de leerlingen van 2B die hieraan meewerken weten hiervan af. Deze leerlingen hebben bordjes gemaakt (GFT, papier, plastic, overig) van gerecycled materiaal die bij het afval komen te staan. Dit is slechts een nulmeting. De meting wordt vijf keer herhaald en elke meting wordt bijgehouden op een lijst in de docentenkamer. De laatste meting is 23 april 2014. Zo kunnen we meten of leerlingen èn docenten daadwerkelijk hun gedrag veranderen rondom dit thema. "De werkgroep van Eco-Schools kan tussentijds aan mogelijke acties werken om de hoeveelheid afval te verminderen, maar in eerste instantie is het bedoeld als wake-up call. Als blijkt dat de afvalberg is gereduceerd, wacht de gehele school op 25 april 2014 een heerlijke traktatie."

Fietsen en roeien voor een sportrolstoel

Klas 1 kreeg ook een een halve les basketballen en een halve les fietsen op een speciale fiets. Docent lichamelijke opvoeding, Elly Koning, is initiatiefneemster van deze wel heel bijzondere activiteit. Voor één van onze leerlingen is gezond bewegen niet zo vanzelfsprekend vanwege een handicap. Haar hobby is rolstoelbasketbal. De afdeling techniek heeft een fiets omgebouwd tot hometrainer. Met deze fiets wordt stroom opgewekt en voor €0,50 kan iedereen 1 minuut lang zijn benen onder zijn lijf vandaan trappen. Daarnaast staan nog een roeiapparaat en een hometrainer. De opbrengst is voor de aanschaf van een sportrolstoel. De calorieën die worden verbrand worden gemeten en degene die in één minuut de meeste calorieën heeft verbrand krijgt een passende prijs. Volgende week tijdens elke lunchpauze is het zweten geblazen want die sportrolstoel gaat er komen!

Presentatie I-Identify

Klas 1 krijgt een presentatie over ‘eerlijk’ geproduceerde kleding. I-Identify koopt hun kleding in bij bedrijven waar goede werkomstandigheden zijn, personeel wordt niet onderbetaald en waar geen kinderarbeid plaats vindt. De leerlingen worden uitgedaagd om vragen te stellen over meegebrachte kledingstukken. Voertuigen bouwen met een ‘schone’ aandrijving We hebben een samenwerking met NME Heerhugowaard en de Bouw- en Techniekcampus Heerhugowaard tot stand gebracht. Duurzaam betekent ook verbindingen leggen met je directe omgeving. Klas 3 gaat 10 oktober onder professionele begeleiding miniatuur voertuigen bouwen van duurzaam materiaal en een ‘schone’ aandrijving.

Intentieverklaring Eco-schools

Op de Dag van de Duurzaamheid tekent de directrice de intentieverklaring namens de hele school: ‘Wij nemen ons voor als duurzame school een constante bijdrage te leveren aan het milieu in en om de school’. De aftrap voor onze deelname aan dit wereldwijd opgezette project. Vanaf vandaag kunnen leerlingen zich inschrijven voor de Eco-werkgroep. Zij zijn de motor. Natuurlijk… doen wij metingen voor het Globe project, zijn de lessen vandaag duurzaam getint. En bovenal: We laten het hier niet bij!

Lees ook het artikel op Dichtbij.nl

Bekijk alle foto's van het Clusius College Heerhugowaard

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven