Website Plaatje DEFWeer lanceert Eco-Schools een educatief programma dat kan helpen bij de invulling van een aantal Eco-Schoolsthema’s. Dit keer gaat het om een bijzonder project waarin leerlingen van groep 7 en 8 of het eerste en tweede jaar van het voortgezet onderwijs kunnen kennismaken met de wonderlijke wereld van microscopisch kleine kenmerken van natuurvondsten. Leerlingen kunnen waarnemen en zich verbazen over de functionaliteit van allerlei onderdelen van planten en dieren, zoals vleugeltjes, kaken, poten, weerhaakjes of pluisjes. Uitdagend lesmateriaal dat naadloos aansluit bij de kerndoelen, het biologieonderwijs en de thema’s groen, water en afval van Eco-Schools. Het lesmateriaal is gratis en elke school die meedoet krijgt twee veldmicroscopen te leen met camera waarmee de beelden op het digibord kunnen worden getoond.

Opbouw van het lesproject

De klas gaat in groepjes één of meer ecosystemen onderzoeken met behulp van veldmicroscopen (binoculairs waarmee je bovenop een twee- of driedimensionaal object kijkt) en andere actieve werkvormen. Vondsten uit de natuur worden vanuit verschillende perspectieven onderzocht: het geheel wat je ziet, de functionaliteit voor het organisme zelf en de samenhang en relaties in een ecosysteem. Wat kun je niet allemaal bestuderen onder de microscoop, denk aan schelpen, veren, een dode vlieg, korstmossen, zandkorrels of zelfs stukjes afval die al een beetje aan het vergaan is. Je ontdekt van alles wat je met het blote oog niet of nauwelijks ziet. Al onderzoekend maken de leerlingen kennis met het nut van bepaalde vormen en functies en relaties en samenhang in de natuur, denk aan kringlopen en symbiose.

De lessen bestaan uit een introductieles en drie blokken van twee lesuren waarin de onderzoeken gedaan worden.

De lesblokken zijn:

  • Introductieles: Verzamelen van een eigen ecosysteem in de klas, verzamelen, ontdekken, kennismaken met de microscoop.
  • Biodiversiteit: Onderzoeken welke mate van soortenrijkdom er is en welke verschillen er zijn tussen de soorten.
  • Life = Live: Onderzoeken op welke manieren organismen levensfuncties uitoefenen om te overleven in hun milieu en welke instrumenten ze daarvoor gebruiken.
  • Ecosysteem: Onderzoeken welke relaties er zijn tussen de organismen onderling en welke invloed milieuomstandigheden hebben op de organismen en hoe die hieraan zijn aangepast.

Wat levert het op?

De leerlingen verkrijgen inzicht in het functioneren van verschillende planten en dieren, ieder met een eigen rol in het ecosysteem. Ze leren onderzoeksvaardigheden en werken met onderzoeksinstrumenten. Ook leren ze de resultaten te verwerken en hieraan niet alleen een conclusie te verbinden. Op deze manier krijgen abstracte begrippen als 'het milieu' en ‘ecosysteem’ voor hen betekenis.

Symbol 100x100mmInteresse?

Hebt u interesse en wilt u het lesmateriaal voor ons testen? Wij zijn op zoek naar 10 scholen. U krijgt twee veldmicroscopen te leen en wij begeleiden u op afstand bij de uitvoering van de lessen. U kunt aan de slag vanaf begin maart. Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het uitlenen van de microscopen en de ontwikkeling van het lesmateriaal zijn mede mogelijk gemaakt door Nikon.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven