Waar mensen leven en werken, wordt afval geproduceerd. Scholen vormen daarop geen uitzondering. Dat wordt een steeds groter probleem: al dat afval vervuilt de leefomgevingen van ons en andere dieren. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer (plastic) afval en ook het land is zeer vervuild. Dit leidt tot ernstige verontreiniging, die ons allemaal treft.

Door op school aandacht te besteden aan afvalvermindering en afvalscheiding, groeit het (afval)bewustzijn bij leerlingen en personeel. Bovendien heeft het voor scholen financiële voordelen om de hoeveelheid afval te verminderen: zo kan er worden bespaard op afvalheffing door zuinig en creatief om te gaan met materialen.

Wat kunnen scholen doen?

Hoe reduceer je de hoeveelheid afval? Als Eco-School kun je de scorekaart Afval van de Duurzaamheidsscan als leidraad nemen. Bekijk hoe je de hoeveelheid van een bepaalde afvalstroom kunt verminderen. Bijvoorbeeld meer bestanden elektronisch opslaan in plaats van printen of een printer aanschaffen die dubbelzijdig kan printen. De school bespaart zo kopieerkosten en de hoeveelheid papier die ze koopt. Verder kan een school leerlingen actief inzetten bij het verminderen van afval. Laat ze bijvoorbeeld nadenken over de vraag: kunnen we de hoeveelheid afval beperken die elke dag tijdens de pauzes wordt weggegooid? Laat leerlingen hier ook concrete oplossingen voor aandragen.

Ook kan je kijken hoe je bepaalde afvalsoorten kunt hergebruiken of recyclen. Papier of karton is hiervoor een goede kandidaat: gebruik beide kanten voordat het wordt weggegooid. Ook zijn er verschillende (verpakkings-) materialen die een tweede leven kunnen krijgen bij bijvoorbeeld handvaardigheid, zoals kartonnen dozen, noppenplastic of plastic flessen.

Litter Less

Eco-Schools Nederland doet mee met de Litter Lesscampagne. Dit is een internationaal (zwerf)afvalproject, gecoördineerd door Eco-Schools International. Er kunnen elk jaar zo’n 15 Nederlandse scholen meedoen. Deelnemende scholen ontvangen $500,- om te besteden aan een afvalproject of afvalcampagne op school, in te zetten naar eigen inzicht. Daar staat tegenover dat je op de internationale website www.ecoschools.global informatie over jouw afvalproject of -campagne stappen uploadt en over de voortgang rapporteert aan Eco-Schools Nederland. Zowel PO- als VO-scholen kunnen meedoen aan Litter Less.

Litter Less wordt gesponsord door de Wrigley Company Foundation. Litter Less is er op gericht zwerfafval te verminderen en het gedrag van kinderen en jongeren op de lange termijn te beïnvloeden. Litter Less wordt uitgevoerd in zo’n 25 landen.

Meedoen?

Houd het Eco-Schoolsnieuws in de gaten om te zien wanneer de inschrijving is voor de Litter Lesscampagne, want voor de inschrijvingen geldt: vol is vol! Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anna Vanderveen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


Groepsfoto
Groepsfoto Groepsfoto
Afvalmodeshow
Afvalmodeshow Afvalmodeshow
Helen Parkhurst - ...
Helen Parkhurst - Groene Vlag Helen Parkhurst - Groene Vlag
Litter Less
Litter Less Litter Less


Kies een thema

  • thema afvalAfval & grondstoffen
  • thema communicatieCommunicatie
  • thema energieEnergie
  • thema gebouwGebouw & omgeving
  • thema hygieneGezondheid & hygiëne
  • thema groenGroen
  • thema mobiliteitMobiliteit
  • thema veligheidVeiligheid & burgerschap
  • thema voedselVoedsel
  • thema waterWater