Openbare-Ruimte-Kerckebosch-Zeist.jpg

Praktijktraining Duurzame veranderkracht voor docenten (VO)

Voortgezet onderwijs
Datum: 29 oktober 2018

Tijd: 14:00 - 21:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur)

Locatie: Zaalverhuur 7, Boothstraat 7, 3512 BT Utrecht

Kosten: € 450 per persoon (inclusief een biologische maaltijd) exclusief BTW.

Aanmelden bij Anne Remmerswaal via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Volg de training Duurzame veranderkracht en leer hoe je duurzaamheidsvraagstukken persoonlijk en behapbaar maakt en leerlingen stimuleert om in actie te komen. Aan het einde van de dag ga je naar huis met een berg inspiratie en een praktische aanpak die je direct kunt toepassen in jouw klas.

Download de flyer

Empowerment voor duurzaamheid

Wanneer we het over duurzaamheid hebben gaat het vaak over ingewikkelde vragen en problemen. Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Hoe komen we van de micro-plastics af? Wat kunnen we doen aan overconsumptie? Vragen die niet één-twee-drie te beantwoorden zijn. Vaak ligt de nadruk op bewustwording en gaan leerlingen niet zelf aan de slag om het probleem aan te pakken. Dat is een gemiste kans! Helemaal als het om een vraagstuk gaat dat zij zelf belangrijk vinden. Dat is het beste beginpunt om bij te dragen aan een duurzame wereld en te leren dat verandering bij jezelf begint.

Inhoud training

Tijdens de training gaan we aan de slag met het begrip veranderkracht, oftewel empowerment. Met veranderkracht bedoelen we het ontwikkelen van de kracht, het vertrouwen en het vermogen van leerlingen om bij te dragen aan een duurzame samenleving. De focus ligt hierbij op inspiratie, actie en gedragsverandering. Inspirerende voorbeelden laten zien dat iedereen invloed kan hebben en maken leerlingen enthousiast om zelf in actie te komen. Door vervolgens te experimenteren met gedrag ervaren leerlingen dat hun actie effect kan hebben. Tijdens de training doorlopen we de verschillende fasen van een empowerment proces. Zo ervaar je zelf wat empowerment is en kan je het daarna direct toepassen in onderwijssituaties.

Voor wie

Deze training is bedoeld voor docenten in het voortgezet onderwijs, die in hun lessen meer aandacht willen besteden aan duurzaamheid en hierbij leerlingen en hun ideeën centraal willen stellen.

De trainers

De training wordt gegeven door Anne Remmerswaal en Reina Kuiper. Anne Remmerswaal werkt bij SME aan de kwaliteit van onderwijs op het gebied van duurzaamheid. Eerder werkte zij bij Wageningen Universiteit als projectleider en onderzoeker op het gebied van leren voor duurzame ontwikkeling. Reina Kuiper is coach en trainer en werkt als projectleider bij het Food Valley netwerk VO-HO van Wageningen Universiteit en Research aan onderwijsontwikkeling en training van docenten. Tot voor kort was Reina werkzaam als senior adviseur bij SME Advies.

Resultaat

Na afloop ben je in staat om:

  • leerlingen te inspireren om in actie te komen voor duurzaamheid,
  • een empowerment proces te integreren in je lessen,
  • leerlingen te coachen tijdens een empowerment proces.

Competenties

SME biedt diverse trainingen aan om duurzaamheid een vaste plek te geven in het onderwijs. Per training staan één of meerdere competenties centraal. Bij deze training is dat: stimuleren van transformatie.

Aanbieder

De training wordt aangeboden door SME. Als SME stimuleren wij mensen tot duurzaam denken en doen. In het onderwijs zijn we actief als expertisecentrum voor duurzaamheid op school. We coördineren en verbinden landelijke programma’s en projecten die scholen helpen om duurzaamheid een vaste plek te geven. SME is in Nederland tevens de coördinator van Eco-Schools.

Ga naar de website van SME

 

Powered by iCagenda