Nieuws

12 september 2024

Eco-School van de maand september: Yuverta Ottoland

Een school midden in een groene omgeving, dat moet wel inspireren om aan de slag te gaan met Eco-Schools! Yuverta Ottoland is een vmbo school die al een aantal Groene Vlaggen op hun naam heeft staan. Ze werken op heel uiteenlopende manieren aan duurzaamheid en vertellen hun verhaal als Eco-School…
05 juli 2024

Bezoek/kijk/lees/luistertips voor in de zomervakantie

Heb jij al veel plannen voor de zomervakantie? Nu je als docent, begeleider of onderwijsprofessional bijna vakantie hebt, delen we graag wat duurzame bezoek/kijk/lees/luistertips met je! Deze bieden inspiratie rondom de verschillende duurzame thema’s van Eco-Schools. Bezoeken Er bestaan veel…
28 juni 2024

Eco-School van de maand juli: OBS het Karrepad

Als laatste Eco-School van de maand voor de zomervakantie delen we het verhaal van OBS het Karrepad. Recent haalden zij het Bronzen certificaat. Wat zijn voor hen de redenen om te beginnen en hoe beviel het eerste jaar? Wat was voor jullie de reden om met Eco-Schools te beginnen? ‘’Wij doen mee met…
18 juni 2024

Online Eco-Schoolscafé: Een vliegende start

Het Eco-Schoolscafé is een online Teams-meeting voor leerlingen, docenten, begeleiders en andere leden van het Eco-team. Ben je geen Eco-School, maar haak je graag een keertje aan? Meld je aan via het aanmeldformulier, je bent welkom om kennis te maken met onze community! Onder het genot van je…
17 juni 2024

Leerlingbetrokkenheid bij duurzaamheid op school: hoe doe je dat?

We zien dat steeds meer jongeren aandacht willen voor duurzaamheid in het onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn de klimaatstakingen die vanuit jongeren zijn geïnitieerd en het Duurzaamheidsmanifest van Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) waarin schoolleiders en besturen opgeroepen worden om te…
17 juni 2024

Eco-School van de maand juni: Maerlant-Lyceum Den Haag

Het Maerlant-Lyceum in Den Haag heeft een actief Eco-Team en timmert al zes jaar aan de weg. Met een Groene vlag op zak focussen ze zich dit jaar op nieuwe thema’s. Met hun diverse activiteiten en duurzame stappen in het curriculum horen we graag van hen als Eco-School van de Maand hun verhaal! Hoe…
16 mei 2024

Leerlingen als changemakers voor een duurzame school

Boos, bang en verdrietig. Een op de vijf jongeren zegt regelmatig tot vaak stress te voelen als ze aan de klimaatcrisis denken. Hoe geven we leerlingen een handelingsperspectief om zélf verandering te maken? Op het VO-congres, dat op 11 april plaatsvond, gaven Eco-Schools Nederland en Coöperatie…
14 mei 2024

Eco-School van de maand mei: Yuverta mavo Nederweert

Draagvlak is belangrijk voor een bruisend Eco-Team. Leerlingen en docenten moeten zich geïnspireerd voelen om zelf actie te ondernemen en samen aan de thema's te werken. Hoe zorg je voor een enthousiast Eco-team? En hoe houd je dat vervolgens vast? Yuverta mavo Nederweert heeft hier een mooie reis…
15 april 2024

Webinar: Duurzaamheid op school: waar begin je?

Als docent heb je je handen vol: lesgeven, toetsen nakijken, voldoen aan exameneisen, mentor zijn, vergaderen… Daar waar mogelijk integreer je duurzaamheidsthema’s in de lesstof, maar om je leerlingen voor te bereiden op uitdagingen van de toekomst weet je dat er school-breed nog een weg te gaan…
13 maart 2024

Eco-School van de maand maart: Castor college

Eco-Schools is een internationaal programma: maar liefst 71 landen doen mee. Dat biedt kansen voor samenwerking tussen verschillende deelnemende scholen in binnen én buitenland. Castor College werkt samen met hun partnerschool in Italië aan verduurzaming. Ze vertellen over hun samenwerking en de…
27 februari 2024

Het Ministerie van Hergebruik zet zich in voor afvalvrije kunsteducatie

Kunsteducatie in vakken zoals handenarbeid en tekenen zijn een belangrijke activiteit om de creativiteit van leerlingen te stimuleren. Maar deze vakken creëren vaak ook veel afval. Kunstenaar en docent Froukje van de Weg zag als docent beeldende vorming hoeveel afval ze weggooide, en besloot dat…
16 februari 2024

Eco-School van de maand februari: Groene Hart Lyceum

We produceren teveel afval in Nederland en dat is een probleem voor de natuur waar dit in terecht komt, maar betekent ook dat heel veel producten die nog prima zijn te vroeg werden worden gedaan, zoals kleding. Het Groene Hart Lyceum kijkt vanuit brede blik naar dit onderwerp. Ze vertellen hierover…
23 januari 2024

Eco-School van de maand januari: Internationaal School Eindhoven

Elke Eco-School werkt weer aan andere thema’s om duurzaamheid in de school te integreren. Een thema waar mensen niet direct aan denken, maar wat wel ontzettend veel duurzame impact kan maken, is transport. ISE zet zich met het Eco-Team in om de transport van en naar de school op een sociale manier…
14 december 2023

Eco-School van de maand december: Freule van Pallandtschool

Als Eco-School heb je zelf de keuze om thema’s te kiezen die echt bij jou als school passen. Wat leeft er bij de leerlingen? Wat sluit aan bij jullie al bestaande visie en identiteit? De Freule van Pallandtschool koos bijvoorbeeld sociale duurzaamheid als thema en geeft deze vorm op een manier die…
30 november 2023

Eco-School van de maand november: Stedelijk Gymnasium Breda

Het Stedelijk Gymnasium in Breda staat op de voet van de onthulling van hun nieuwe mussenhotel op het schoolplein. Dit mooie voorbeeld van samen met je leerlingen de schoolruimte vergroenen, levert hun de titel Eco-School van de Maand op. Ragne van Engelen, coördinator van het Eco-Team op het…
13 november 2023

Eco-Schools Inspiratiedag toont het belang van natuurinclusief onderwijs

Steeds meer scholen zijn bezig met het vraagstuk hoe ze hun onderwijs meer natuurinclusief kunnen inrichten. Ook voor veel Eco-Schools is natuur een belangrijk thema waar ze op in willen zetten. Op 11 oktober 2023 kwamen docenten en leerlingen uit verschillend Eco-Teams samen op de jaarlijkse…
09 november 2023

Reguliere basisscholen voor moestuinonderzoek gezocht!

Jong geleerd is oud gedaan: voedselvoorkeuren die op jonge leeftijd worden aangeleerd, zetten zich voort op latere leeftijd. Wij zijn momenteel bezig met een onderzoek om te achterhalen of schooltuinieren zulke voedselvoorkeuren voor groenten en gezond eten bij basisschoolkinderen kan stimuleren.…
26 oktober 2023

Webinar: Duurzaamheid op school: waar begin je?

Als docent heb je je handen vol: lesgeven, toetsen nakijken, voldoen aan exameneisen, mentor zijn, vergaderen… Daar waar mogelijk integreer je duurzaamheidsthema’s in de lesstof, maar om je leerlingen voor te bereiden op uitdagingen van de toekomst weet je dat er school-breed nog een weg te gaan…
06 oktober 2023

De Wormenboerderij leert leerlingen en docenten over de kringloop van de natuur

Hoe vaak denk jij aan wat er allemaal krioelt in de bodem? Bodemleven is essentieel voor de biodiversiteit. Spinnen, vliegjes, mijten, schimmels, bacteriën en wormen verwerken organisch materiaal tot vruchtbare grond. Afval zoals dode bladeren worden zo weer nieuw leven. En dit proces kan je ook…
02 oktober 2023

Werkbijeenkomst Duurzaamheid in de onderwijspraktijk

Duurzaamheid in de onderwijspraktijk groeit snel. De interdepartementale werkgroep van vijf ministeries organiseert daarover op 27 november een belangrijke werkbijeenkomst voor schoolbesturen en schoolleiders. Er zijn steeds meer scholieren en docenten die gemotiveerd zijn om zelf aan de slag te…