Openbare-Ruimte-Kerckebosch-Zeist.jpg

Op vrijdag 27 september is natuurlijk de Eco-Schools inspiratiedag voor VO en MBO in Eindhoven, maar op deze dag is ook de internationale klimaatstaking. Jongeren uit 150 landen werken samen en roepen scholieren, studenten én docenten op om een dag te staken. Het is tijd dat er internationaal aandacht komt voor het klimaat.

Als Eco-Schools vinden wij het belangrijk dat er bewust wordt omgegaan met het klimaat en staan wij achter dit initiatief. Wij denken dat Eco-Schools zorgen voor een beweging van jongeren die binnen de school verantwoordelijkheid nemen voor duurzaamheid. In Nederland is Teachers For Climate medeorganisator van deze wereldwijde staking. Zij vinden dat jongeren gehoord moeten worden en dat wetenschappelijke feiten over klimaatverandering moeten dienen als objectieve basis voor educatie. De vraag is ‘Hoe houden wij onze aarde leefbaar?’. De nieuwe generatie moet gehoord en geholpen worden om een leefbaar klimaat te behouden.

Doe mee!

Als school bijdragen aan verandering? Teachers For Climate doet 5 suggesties:

  • Sluit als school de deuren en kom met leerlingen én docenten naar Den Haag, waar om 13:00 de landelijke manifestatie plaatsvindt.
  • Geef docenten en leerlingen de vrijheid om te staken, zonder dat hier sancties (inhaaluren, salarisvermindering) tegenover staan.
  • Organiseer of faciliteer een tijdelijke werkonderbreking. Maak foto’s van leerlingen en docenten ‘in het groen’ en post deze op social media met de hashtag #wijstakenmee.
  • Organiseer een eigen actie en meld deze bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Besteed tussen 20 en 27 september in diverse lessen aandacht aan duurzaamheid.

Besteed je als school aandacht aan de klimaatstaking, communiceer dit dan met lokale- en regionale pers. Zo laat de school zien dat er waarde wordt gehecht aan het klimaat en aan onze leefomgeving. Ook worden zo alle acties zichtbaarder gemaakt, samen staan we sterker!

Meer weten?

Meer weten over de klimaatstaking? Kijk dan snel op www.klimaatstaking.nl. Inspiratie voor lesmateriaal en activiteiten is te vinden op www.watereducatie.nl, www.energieeducatie.nl, www.afvalopschool.nl of www.groengelinkt.nl