Openbare-Ruimte-Kerckebosch-Zeist.jpg

De digitale Eco-scan wordt op dit moment niet meer ondersteund en is van de website van Eco-Schools verwijderd. In dit bericht vertellen we je meer over de Eco-scan en waarom deze offline is gehaald. Onze excuses voor het ongemak!

Over de Eco-scan

Als je meedoet aan Eco-Schools, gaat jullie Eco-team in zeven stappen op weg naar de Groene Vlag. Een heel traject, waarin jullie de school stap voor stap verduurzamen! Maar hoe doe je dat? Hoe ‘duurzaam’ is jullie school al? En welke dingen pak je als eerste op?

Om jullie daarbij op weg te helpen, bieden we de Eco-scan. Met de Eco-scan brengen jullie met het Eco-team in kaart hoe de school scoort op verschillende duurzaamheidsthema’s, wat goed gaat en welke punten nog kunnen verbeteren. De Eco-scan is vooral bedoeld als hulpmiddel om te bepalen waar de belangrijkste knelpunten liggen en met welke thema’s jullie aan de slag gaan.

De Eco-scan vormt jaarlijks het uitgangspunt voor de acties van het Eco-team. Het is dan ook essentieel dat de leerlingen betrokken zijn bij de uitvoering van de scan, opdat zij kunnen meebeslissen over de themakeuze en de doelstellingen in het actieplan (stap 3). De Eco-scan wordt uitgevoerd voor alle tien de thema’s, dus ook voor de thema’s waarmee de school of jullie Eco-team niks wil gaan doen. Zo zorg je voor een goede nulmeting. Pas na de nulmeting kies je met het Eco-team met welke thema’s jullie ook echt aan de slag gaan (stap 3; Actieplan maken en uitvoeren).

 Eco scan

Veel informatie!

Als jullie al eens met de Eco-scan hebben gewerkt, dan weten jullie wat dit betekent. Heel veel leerlingen die de scorelijsten van tien verschillende thema’s invullen: dat betekent heel veel informatie! Als je daar conclusies uit wil trekken, dan moet er even flink opgeteld worden om uiteindelijk de gemiddelde scores te kunnen berekenen.

Digitale Eco-scan

Om het werken met de Eco-scan gemakkelijker en milieuvriendelijker (want het kost nog al wat papier!) te maken, hebben we enkele jaren geleden de digitale Eco-scan gemaakt. In de digitale versie, een soort app, konden leerlingen en docenten apart inloggen, waardoor je de uitkomsten gemakkelijk met elkaar kon vergelijken. Door de scan digitaal uit te voeren, waren de resultaten direct inzichtelijk, want de gemiddeldes werden automatisch berekend.

Technische problemen met de digitale Eco-scan

De laatste tijd kwamen er echter steeds meer vragen en klachten binnen over de digitale Eco-scan. Het inloggen ging vaak fout en bij heel veel mensen werkte het resultatenoverzicht niet meer. De scan kon nog wel worden uitgevoerd, maar de resultaten waren vervolgens niet zichtbaar. Lange tijd hebben we veel van de klachten kunnen verhelpen om jullie steeds weer op weg te helpen, maar inmiddels lukt het niet meer om de benodigde technische verbetering aan de app door te voeren. Hij is simpelweg te verouderd. Daarom hebben we helaas moeten stoppen met het ondersteunen van de digitale Eco-scan. Deze is van de website verwijderd. Onze excuses voor het ongemak!

Heeft u de scan al eerder een keer ingevuld en wilt u uw gegevens inzien? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Papieren Eco-scan

Doordat de digitale Eco-scan niet meer beschikbaar is, zal de Eco-scan voorlopig dus weer op papier moeten worden uitgevoerd. Op deze plaats kunt u de lijsten in PDF-vorm downloaden om de vragen in te kunnen voeren.

Toekomst

Op dit moment is er helaas nog geen zicht op een goede oplossing voor dit probleem. Uiteraard zullen we ons uiterste best doen om weer een digitale versie van de Eco-scan te gaan aanbieden. Zodra we hierover meer informatie hebben, zullen we het met jullie delen.