neptunus-6642.jpg

Het einde van het schooljaar is in zicht, wat betekent dat het bijna zomervakantie is! Maar hoe overleef je nu de zomervakantie zonder Eco-Schools? Geen nood! Wij hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij deze vakantie op een duurzame manier doorkomt! 

Helemaal uit

black 21166 640Wanneer het mooi weer is en je lekker naar buiten gaat, vergeet dan niet om de televisie, Xbox of Playstation helemaal uit te zetten. Apparaten die in stand-by staan gebruiken namelijk nog steeds stroom. 

De zon doet z’n best!

In de zomer is het lang licht buiten. De lamp in je kamer kan dus eigenlijk gewoon de hele dag uitblijven! Wil je weten of de lampen in je kamer energiezuinig zijn? Voel dan voorzichtig of deze heet zijn wanneer ze een tijdje hebben aangestaan. Zo ja, dan zijn deze niet energiezuinig. Vervang deze voor led lampen! 

Kort maar krachtig

Duurzame tips doucheIn de zomervakantie heb je veel tijd om lekker lang onder de douche te staan. Toch kost dit veel water en energie. Probeer dus ook in de vakantie zo kort mogelijk te douchen, dan houd je nog meer tijd over om lekker te relaxen ;)  

Water voor later

Ga je een dagje weg? Neem dan zelf een hervulbare fles water mee. Op die manier hoef je geen wegwerpplastic fles te kopen. Ook worden er steeds meer watertappunten geplaatst in de buurt van parken. Zo heb je altijd iets te drinken in de buurt!  

Een tweede leven

Duurzame tips broekToe aan nieuwe kleding? Kijk eerst eens in je kast wat je nog hebt liggen. Misschien dat jij het niet meer draagt, maar dat je een vriend/vriendin er wel blij mee kunt maken. Ook is er in elke gemeente wel een tweedehandswinkel te vinden, zij worden ook altijd blij van nieuwe kleding!  

Ik daag je (fr)uit!

Help jij je ouders deze zomer met boodschappen doen? Maak er samen een challenge van om dit zo duurzaam mogelijk te doen! Neem een eigen boodschappentas mee en koop seizoensproducten of groente en fruit die in Nederland geteeld worden. Ook kun je letten op het fairtrade keurmerk dat bijvoorbeeld op verpakkingen van thee en chocolade staat. 

Ga toch fietsen!

Duurzame tips fietsKijk wat er bij jou in de buurt te doen is in de zomer en ga er met de fiets naartoe. Je bespaart zo veel CO2 uitstoot en hebt waarschijnlijk net zo’n leuke dag!  

Lees over duurzaamheid

Als je meer weet over een onderwerp, snap je beter waarom je sommige dingen doet. Neem deze vakantie de tijd om meer te lezen over duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld hier (https://www.schooldagvandeduurzaamheid.nl/duurzaamheid-in-kindertaal/) voor een handig overzicht.

En nu jij!

Wat doe jij thuis om duurzamer te leven? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via onze Facebook of Instagram.