Deze maand zetten we het Griftland College in de schijnwerpers als Eco-School van de maand. Nog net voor de zomervakantie waren we op bezoek in Soest, voor hun eerste Groene Vlag audit. Hier zijn ze met vlag en wimpel voor geslaagd! Het concept van ‘Griftland Goes Green’ dat in 2023 voor de tweede keer wordt georganiseerd door het Eco-Team, slaat goed aan binnen de hele school. Lessen, workshops en evenementen: drie dagen lang staat de hele school in het teken van duurzaamheid.

Van groene omgeving tot workshops over compostering

De schoolcampus werd bij de eerste editie getransformeerd tot een kleurrijke en levendige omgeving, versierd met bloeiende planten, gerecyclede kunstwerken en informatieve stands over groene initiatieven. Niet alleen de omgeving van de school bood groene inspiratie, ook inhoudelijk viel er veel te beleven.

Leerlingen hadden de kans om deel te nemen aan diverse workshops en lezingen die gericht waren op het vergroten van hun bewustzijn over ecologische problemen en het belang van verantwoordelijk handelen. Van workshops over compostering en het verminderen van plastic afval tot interactieve demonstraties over hernieuwbare energiebronnen, deelnemers werden aangemoedigd om hands-on ervaring op te doen en vragen te stellen aan experts op het gebied van duurzaamheid.

Een hoogtepunt van het evenement was een inspirerende toespraak van een lokale milieuactivist, die de aanwezigen motiveerde om kleine, maar betekenisvolle stappen te zetten richting een groenere toekomst. Daarnaast konden bezoekers genieten van heerlijke en gezonde hapjes die waren bereid met biologische en lokale ingrediënten.

Werken aan duurzaamheid vanuit saamhorigheid

Griftland Goes Green was niet alleen een gelegenheid om bewustzijn te creëren, maar ook om een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid te versterken. Er waren veel verschillende activiteiten die men kon bezoeken, waardoor iedereen de kans kreeg om vanuit diens eigen rol en interesse een verschil te maken. Op een laagdrempelige manier iedereen de kans te geven om bij te dragen, van leerling tot medewerker, is typerend voor de Eco-Schools aanpak. Hierdoor voel je de motivatie van personen vanuit alle niveaus van de school en dat versterkt elkaar enorm.

Daarnaast illustreert de Griftland Goes Green ook goed hoe Eco-Schools bijdraagt aan burgerschapsonderwijs. Het Eco-Team had een leidende rol deze week. Leerlingen konden zo oefenen met samenwerken en een organisatorische rol op zich nemen. Op deze manier leren zij niet alleen meer over duurzaamheid, maar ook over vaardigheden zoals problemen oplossen die bijdragen aan de ontwikkeling.

Het Eco-Team zag dat de deelnemers van het driedaagse event vastbesloten waren om groene praktijken te omarmen en voort te zetten in hun dagelijks leven! 24, 25 en 26 oktober vindt de tweede editie plaats.