Bosseschool (4).jpg

Op de Dag van de Leraar, 5 oktober 2020, kwamen docenten in actie voor een fossielvrij pensioen met een 18 meter lange banner op het Gustav Mahlerplein op de zuidas. Met deze actie roepen ze bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool op om hun pensioengeld uit de fossiele industrie te halen vanwege de urgentie van de klimaatcrisis. ABP, het grootste pensioenfonds van Europa, investeert 17,4 miljard euro in fossiele bedrijven zoals Shell, Exxon en BP. De docenten willen dat ABP hun pensioengeld weghaalt uit olie, kolen en gas en investeert in een groene, rechtvaardige wereld.

Eco Schools ABP fossielvrij pensioen 2

De ABPfossielvrij-campagne

ABP is het pensioenfonds voor onder andere alle docenten en ambtenaren in Nederland. Docenten zijn verplicht om hun pensioen bij ABP op te bouwen. Wieneke Maris, aardrijkskundedocent van Teachers for Climate en in 2019 verkozen tot Duurzame Docent van het jaar zegt: “Het is pervers dat het pensioengeld van ons, docenten, die dagelijks bezig zijn om hun leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst, wordt geïnvesteerd in fossiele brandstoffen die nou juist de toekomst van leerlingen bedreigen”.

De ABPfossielvrij-campagne startte in 2014 en bracht een brede maatschappelijke discussie op gang over de fossiele investeringen van het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren. Duurzaamheid en het klimaat werden door de druk van deelnemers belangrijke thema’s voor het ABP. Ook wereldwijd heeft de fossielvrij-beweging een grote impact gehad; maar liefst 1.244 instellingen met een totaal belegd vermogen van 14,4 miljard dollar hebben verklaard hun geld te divesteren uit de fossiele industrie. 

Vernieuwde petitie

Wat kan je doen om deze campagne te ondersteunen? Je kunt allereerst de vernieuwde petitie hier ondertekenen of meedoen aan een brievenactie op jouw school. Ook kan je helpen door een campagnegroep op jouw school op te richten. 

Wil je meer weten? Bekijk hier de factsheet over het ABP en fossiele investeringen.