IMG_3295.jpg

litterati insideICT biedt mooie kansen voor het verduurzamen van de school en het onderwijs. Zo kan ICT gebruikt worden om les te geven over duurzaamheid, maar ook als hulpmiddel bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Het blijkt dat veel scholen ICT meer zouden willen inzetten, maar nog te weinig zicht hebben op de mogelijkheden. Kennisnet heeft ons gevraagd te inventariseren wat goede voorbeelden op het gebied van verduurzamen met ICT zijn. Daarbij kunnen we jullie hulp goed gebruiken!

Voor de inventarisatie zijn we op zoek naar voorbeelden van hoe je als school ICT kunnen inzetten voor leren voor duurzame ontwikkeling en voor het verduurzamen van de school.
We zoeken drie soorten voorbeelden:

  • Apps die gebruikt kunnen worden om les te geven over duurzaamheid. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan apps waarmee je het zwerfafval rond de school in kaart brengt of waterdiertjes zoekt om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit. Of aan apps over klimaatverandering, duurzame keurmerken, eten volgens de seizoenen of afvalscheiding.
  • Projecten of lesprogramma’s waarbij ICT ingezet wordt voor leren voor duurzame ontwikkeling. Denk aan interactieve kaarten, QR-codes of serious gaming.
  • Voorbeelden waarbij ICT ingezet wordt om de school te verduurzamen. Bijvoorbeeld door slimme software die helpt om inzicht te krijgen in het energiegebruik en besparingspotentieel.

De voorbeelden kunnen over duurzaamheid in het algemeen gaan, maar mogen ook over een duurzaamheidsthema gaan. Bijvoorbeeld over afval, energie, groene schoolpleinen, biodiversiteit, mobiliteit, burgerschap, voedsel, duurzaam consumeren, duurzaam inkopen of duurzaamheid van het schoolgebouw.

Ken je goede voorbeelden van de inzet van ICT voor leren voor duurzame ontwikkelen of het verduurzamen van scholen? We horen het graag! Je kunt contact opnemen met Anne Remmers via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).