Griftland Goes Green! Hét duurzaamheidsevent voor en door leerlingen van het Grifland college in Soest. Op 6 oktober vond alweer de tweede editie plaatst en Eco-Schools Nederland kwam een kijkje nemen. Van een muzikaal welkom, prachtige fashionshow, kunstwerken van afval tot een meeslepend debat. De leerlingen van het Griftland Eco-team haalden alles uit de kast om een groot publiek te bereiken.

Bij binnenkomst begon de pret al: enthousiaste Eco-teamleden in gave witte shirts met het "Eco-Team" logo op hun borst stonden klaar om iedereen te verwelkomen. We mochten plaatsnemen in de aula die gevuld was met leerlingen, leraren en ouders. Zelfs de burgermeester van Soest en de wethouder van duurzaamheid bleken aanwezig te zijn. De dag opende met een optreden van de leerlingen. Er werd een prachtig gedicht over het klimaat voorgedragen, met aansluitend een spetterend muziekoptreden. Er waren zangers begeleidt door gitaren, ukeleles, trompetten en drumstellen. Dit resulteerde in een staande ovatie van het publiek.

Tot slot werd de voorzitter van het Eco-team Myrthe op het podium geroepen en kreeg zij van een lerares het bronzen Eco-Schools certificaat uitgereikt!

Griftland Goes Green Eco Team met het bronzen certificaat

Toen ging de Griftland Goes Green middag echt van start. Er waren verschillende activiteiten tegelijkertijd aan de gang. Zo was er een debat over duurzaamheid in de medische sector met 6VWO met de stelling: ‘’Alle geld van de overheid voor de zorgsector moet geïnvesteerd worden in verduurzaming en personeelstekort.’’ Sterke meningen en argumenten zorgden voor interessant meeslepend debat. In een ander lokaal was er een fashionshow bezig. Leerlingen liepen over de catwalk in door-hun-gemaakte creatieve duurzame kleding. Er kwamen hele creatieve creaties voorbij zoals: T-shirts met ‘Go Green’ op de achterkant, plastic zakken als rugzak, geupcyclede kleding. Van spijkerstof waren leuke mutsen en hemdjes gemaakt en broekspijpen die voor de helft of deels vervangen waren door een andere stof of kleur. In de gymzaal was een kledingruil aan de gang. In de gangen van de school lieten leerlingen kunstwerken zien, gemaakt van afval. Daarbij hadden ze allerlei stripverhalen op grote vellen papier getekend waar een typisch afval probleem in voorkwam met daarbij een creatieve oplossing om het afval te verminderen.

Griftland goes Green catwalk  Griftland Goes Green afval kunst  Griftland goes green Afval kunst 2

Na afloop kwam het Eco-team samen om te reflecteren op deze middag. Een mooi moment om bij te mogen wonen. Er werd besproken wat er goed ging en wat minder goed ging. Ze waren allemaal erg positief over deze middag en ontzettend trots op elkaar.

Tot slot was er een gezellige borrel georganiseerd in de personeelskamer. Naast wat geklets en reflecties werd het Eco-team nog eens extra in het zonnetje gezet, met name Myrthe, de voorzitter. Vanuit haar is de vlam van het Eco-team ook ontstaan en zijn zij uitgegroeid tot een hechte familie wat momenteel uit 16 Eco-leden bestaat. Het doel van deze dag was onder andere ook om meer bewustwording te creëren over het Eco-team zelf binnen de school. Zo zei Myrthe mooi: ‘’Het Eco-team is niet voor sukkeltjes.’’

Het was een fantastische leuke en leerzame dag, dank je wel Eco-team Griftland College Soest!