Zevensprong_Houten_9-10-2019 (48).jpg

Boomfeestdag is dit jaar verplaatst van 17 maart naar 10 november 2021. Dat vinden wij jammer, maar gelukkig betekent het niet dat je niet samen met je school bomen en struiken kunt planten voor een groene omgeving! Het thema van de boomfeestdag dit jaar is ‘’Bomen maken Gezond!’’, omdat groen het afgelopen jaar voor zowel volwassenen als kinderen belangrijk(er) is geworden.

Groene omgeving en kinderen

Een natuurrijke omgeving bij scholen heeft een groter positief effect op kinderen dan je waarschijnlijk denkt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die naar school gaan in een groene omgeving beter presteren, minder ziek zijn, minder overgewicht hebben, minder psychische problemen hebben én zelfs slimmer worden! Kortom: genoeg redenen om de groenscore van jouw school omhoog te krikken.

Jouw groenscore

Wat houdt deze groenscore dan precies in? Op de Groene Schoolkaart, ontwikkeld door Stichting Boomfeestdag en Cobra groeninzicht, is per basisschool te zien hoe de school en de omgeving scoort op het gebied van natuur. Hoe groener de omgeving, hoe hoger de groenscore. Deze score is gebaseerd op de volgende punten:

  • De hoeveelheid groen in de buurt waarin de school staat;
  • De hoeveelheid groen binnen 100 meter rondom de school;
  • De afstand tot een postzegelbosje (vanaf 500m2);
  • Groenheid van speeltuinen nabij de school.

Uit de Groene Schoolkaart blijkt dat er nog veel te winnen valt bij de Nederlandse basisscholen. Kijk op hier om te zien hoe jouw school scoort. Heeft jouw school nog niet zo’n hoge groenscore? Dat geeft niks; het is nooit te laat om een verschil te maken. Vereniging Gemeente voor Duurzame ontwikkeling moedigt scholen aan om hun gemeente te vragen hieraan mee te doen. Door de Groene Schoolkaart bij gemeenten onder de aandacht te brengen wordt bewustzijn gecreëerd over de noodzaak van een groene omgeving. Ook laat het duidelijk zien waar nog gewerkt kan worden aan een groene omgeving.

Groen schoolplein

Tips delen?

Wij zijn benieuwd naar hoe jullie omgaan met het thema groen op school. Deel tips met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en misschien gaat ons volgende nieuwsartikel wel over jouw school en Eco-team. Vergeet ons ook niet te taggen op Instagram @ecoschoolsnl!