Inspiratiedag website 1

Er is gezongen, gerapt, gediscussieerd, gelachen en geleerd op de inspiratiedag. ‘Zo fijn om met deze mensen bijeen te zijn, ik ga naar huis vol energie,’ vertelt Brechje Masman van Zone College Doetinchem. We kunnen dus wel zeggen dat het een groot succes was. Blik met ons terug op deze mooie dag!

Een zaal vol open mondjes en gespitste oren

Toen Tijmen Sissing in 2018 tijdens zijn reis in Zuid-oost-Azië schrok van de vervuilde stranden, besloot hij niet de andere kant in te kijken. Integendeel. De mouwen werden opgestroopt en hij begon vuilniszakken te vullen. Dit bleef niet onopgemerkt. Hij kwam in het nieuws en als een domino-effect begonnen mensen over de hele wereld met Tijmen mee op te ruimen. Ondertussen zijn al meer dan 50.000 vuilniszakken gevuld met zwerfafval door de Trashpacker beweging.

Toen Tijmen ook nog eens afsloot met de Recycle Rap mét beat van muziekstudenten van de Herman Brood Academie werd het 1 feestje in de zaal. Leerlingen mochten de gekste woorden noemen die hij er in zou verwerken. ‘Autobandfentieldopje!’ riep een leerling grappend, waarop Tijmen antwoordde ‘Het is geen galgje, hè. Maar ik zal hem er bij zetten.’ Het bleek geen probleem voor Tijmen, want hij verwerkte het lange woord zonder moeite of stotteren in de Recycle Rap.

Inspiratiedag_website_3.jpgZingen en leren tijdens de workhops

Dit alles zorgde er voor dat de hele zaal de rest van de dag vol motivatie aan de slag ging met duurzaamheid. De leerlingen gingen, nadat ze met open mond naar Tijmen hadden geluisterd, uiteen in 3 verschillende workshops:

1. De muziek workshop van Hanne en Lars

Samen muziek maken heeft een bijzonder effect. Het werkt verbroederend, motiverend en brengt een positieve sfeer. Dit hebben we kunnen ervaren in de workshop muziek die Hanne Brunekreeft en Lars Douma van de Herman Brood Academie leidden. Zij gingen samen met de leerlingen brainstormen over duurzaamheid om zo een lied te schrijven én zingen. ‘Ga minder met de auto, want dat kost co2. Ik ga met de fiets, doe jij met me mee?’ klonk één van de door de leerlingen bedachte leuzen. Het resultaat van de workshop kan je zien op onze Instagram. Wij zijn onder de indruk! Jullie ook?

2. Escape room met Global ExplorationInspiratiedag website 2

Kevin Scheijen en Malou van der Heeft van Global Exploration organiseerden een escape room waarbij de leerlingen een route aflegden door de school en over het schoolplein. Fanatiek gingen de leerlingen van aanwijzing naar aanwijzing. Om spoilers te voorkomen kunnen we natuurlijk niet te veel zeggen over de inhoud van deze workshop. Wel kunnen we zeggen dat de leerlingen heel enthousiast waren. ‘Het was best moeilijk! We moesten echt goed nadenken en snel zijn, maar we hebben het net gehaald binnen de tijd!’ vertelde een groepje leerlingen trots

3. Betrokkenheid creëren met Green Teens

‘Volwassenen douchen vaak veel te lang. Wij kunnen dat beter dan zij!’ Deze zin werkt beter wanneer je jongeren wil motiveren tot duurzaam gedrag dan ‘De meeste jongeren douchen veel te lang’ vertelt Judith van de Wetering van Universiteit Utrecht. Jongeren willen namelijk zelfstandig zijn, eigen keuzes maken en gewaardeerd worden door vrienden en klasgenoten. Een mooie en bruikbare tip voor de Eco-teams om mee aan de slag te gaan!

 

Wij kijken met een warm gevoel terug op de inspiratiemiddag en kijken nu al uit naar volgend jaar.

Groetjes, Team Eco-Schools

Wietske, Janne, Anne, Ruth en Floortje