Eco-Schools4.jpg

Uit onderzoek van Essity (2018) blijkt dat er veel slechte hygiëne is op Nederlandse schooltoiletten. Dit heeft als gevolg dat meer dan de helft van de leerlingen liever niet op school naar het toilet gaat! Het onderzoek maakt duidelijk dat er nog volop ruimte voor verbetering is. Als deelnemende school aan Eco-Schools is gezondheid en hygiëne één van de tien thema’s waarmee je aan de slag kan gaan. Herken jij je in de onderzoeksresultaten?

Resultaten

Meer dan 1500 ouders, leraren en kinderen hebben deelgenomen aan het onderzoek. De belangrijkste resultaten zijn dat:                                                                                                                            

  • leraren veel klachten krijgen over slechte hygiëne op school.
  • meer dan de helft van de leerlingen liever niet op school naar het toilet gaat.
  • hygiëne geen onderdeel van het lesprogramma is.

Klachten

Ruim twee derde van de leraren krijgt klachten van de leerlingen over slechte toilethygiëne. Stank en vieze wc-brillen worden het vaakst genoemd. De klachten lijken gemakkelijk op te lossen, maar hoge werkdruk bij schoonmakers of te weinig budget spelen vaak een grote rol. 

Toiletten vermijden

Veel leerlingen vermijden de toiletten op school omdat ze vies zijn. Hierdoor ontstaan concentratieproblemen. Bijna de helft van de leerlingen heeft moeite met opletten als ze nodig moeten maar niet gaan. Dit zorgt voor mindere schoolprestaties. Ook is het niet goed voor de gezondheid om een toiletbezoek uit te stellen.  

Geen educatie

Als de toiletten schoon zouden zijn, zouden deze problemen niet bestaan. Veel leraren denken dat het komt doordat leerlingen niet weten hoe ze het schoon moeten houden. Hygiëne op het toilet is slechts bij een kwart van de leraren een vast thema in het lesprogramma. Dit kan beter! Het helpt al door uit te leggen waarom handen wassen belangrijk is en in de gaten houden of ze dit regelmatig doen.  

Dus laten we samen ervoor zorgen dat de schoolhygiëne verbeterd wordt. Dan kunnen de leerlingen weer de hele dag vol concentratie leren in een schone omgeving!

Benieuwd naar het hele onderzoeksrapport? Lees het hier.

201811 essity resultaten

Afbeeldingen: Essity 2018