Op maandag 10 oktober (Dag van Duurzaamheid) lanceerde Arcadis in samenwerking met Vattenfall, Gasunie en TinQwise dé digitale escaperoom over de energietransitie op Eco-School Maerlant Lyceum! Een initiatief om bewustwording te creëren bij scholieren van 12 tot 16 jaar.

In deze digitale Escaperoom ga je aan de slag als expert om het huis van Sandra of Modi te verduurzamen. Door het oplossen van verschillende puzzels en opdrachten zorgen leerlingen ervoor dat de bewoners van hun huis klaar zijn voor een duurzame toekomst. Het is uiteindelijk de bedoeling om op tijd te ontsnappen. Ze krijgen een uur de tijd om deze puzzels en opdrachten op te lossen om uiteindelijk de sleutel van de voordeur in handen te krijgen.

De escaperoom heeft als doel jongeren bewust te maken van duurzame oplossingen in huis en de voordelen ervan.  Het spel heeft namelijk ook een technische kant, waardoor de leerlingen een beter inzicht krijgen in de duurzame keuzes die zij in de toekomst kunnen maken binnen hun eigen woning. Denk aan zonnepanelen, energiebesparende apparaten en waterbesparende onderdelen voor de kraan, douche/bad etc. In het spel zijn vier segmenten verwerkt. Zo kunnen leerlingen met behulp van een apparaat elektrische apparaten in de kamer meten om ze op volgorde van verbruik te zetten. Daarna maken ze een selectie van de meest passende duurzame energieopwekking voor de woning, leggen zij het buizenwerk met isolatie aan en maken ze een plan om het huis energieneutraal te maken. Doordat jongeren dit spel spelen, nemen ze hetgeen dat zij geleerd hebben mee naar huis, waar een gesprek zal ontstaan met de ouders. Dit komt het draagvlak en daarmee de verandering die hard nodig is voor de energietransitie ten goede!

Op Eco-School Maerlant Lyceum heeft Tim Verhoef, de meest duurzame docent van 2021, het eerste spel in ontvangst genomen. Daarna hebben de scholieren de kans gekregen om zo snel mogelijk te ontsnappen. Ze zijn gelijk aan de slag gegaan en waren erg enthousiast over het spel! De snelste tijd staat inmiddels op 18:05. Kan jij deze tijd verslaan? Hij is overal gratis te spelen via deze link.

Heb je vragen over het spel? Of zie jij mooie kansen om dit spel in te zetten? Neem dan vooral contact op met Dirk Brantjes: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.