Openbare-Ruimte-Kerckebosch-Zeist.jpg

Het wordt weer mooier weer! Zoek je nog een leuk project om met je leerlingen naar buiten te gaan en tegelijkertijd iets te leren over groen en biodiversiteit? Schrijf je dan nu in voor De Grote Plantenjacht! 

Na het succes van vorig jaar, kunnen docenten van groepen 5, 6, 7 en 8 zich weer inschrijven voor deelname aan 'De Grote Plantenjacht'! Een gratis lesproject van vijf lessen, waarbij leerlingen de omgeving van de school onderzoeken en in kaart brengen. Ze onderzoeken de gelijkenis en verschillen tussen planten en dieren, ze gaan natuurschatten verzamelen & bestuderen en ze maken een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten. Na afloop ontvangt de school € 100,- om het actieplan van de leerlingen uit te voeren.

Het lespakket

Het lespakket bevat een serie van vijf lessen (van 30-60 min) voor leerlingen uit groep 5-6 (de ‘avonturiers’) en 7-8 (de ‘ontdekkers’) over biodiversiteit rond de school. Zo leren de leerlingen welke dieren en planten er zijn, maken ze een schatkaart van de biodiversiteit in de omgeving van de school en maken ze een actieplan voor het vergroten van de biodiversiteit. Een docent van groep 5/6 liet weten: “Met name het ontwerpen van de schatkaart en het opstellen van een actieplan zijn zinvolle werkvormen voor in groep 5-6, waar ze enthousiast mee aan de slag gingen. Echt prikkelend!”. Ook voor het de eerste klas van het voorgezet onderwijs is het lespakket geschikt: “Het is voor de VMBO leerling nog moeilijk genoeg en zeker niet kinderachtig” gaf een docent aan.

Eco-Schools

Zijn jullie een Eco-School en blijkt uit jullie Eco-scan (stap 2) dat jullie met groen aan de slag willen? Dan kan dit project daar een mooie concrete invulling van zijn. Zijn jullie (nog) geen Eco-School? Dan biedt dit project een kans om gratis kennis te maken met de Eco-Schools werkwijze waarbij de leerling onder begeleiding zelf aan de slag gaat voor duurzaamheid!

Meedoen 

Meedoen aan De Grote Plantenjacht is gratis! Als jullie updates, foto's en verhalen delen, krijgen  jullie na afloop van het project zelfs €100 om het actieplan te realiseren. Je kunt meteen met het materiaal aan de slag, je hoeft geen kennis van natuur te hebben. Naast het onderzoek en het actieplan bestaat dit lesproduct uit een stuk inhoudelijke verdieping rond het thema biodiversiteit dat eventueel kan worden gezien als vervanging van het desbetreffende hoofdstuk uit de lesmethode.

Aanmelden 

Wil je met jouw school of groep meedoen aan De Grote Plantenjacht? Hier vind je alle informatie en kan je je aanmelden. Je ontvangt enkele dagen na het aanmelden een inlogcode waarmee je alle informatie en lesmaterialen kunt downloaden.