IMG_3295.jpg

Vóór 1 oktober 2022 kun je een aanvraag indienen voor een ‘betekenisvol initiatief’ dat leraren helpt om te professionaliseren. Deze prijsvraag is uitgezet door het H. J. Jacobsfonds. Hieronder leggen we uit wat je kunt doen om €20.000,- budget te krijgen waarmee als leraren binnen je school kunt professionaliseren. Dit jaar is het thema: de kracht van de leraar.

Het thema: de kracht van de leraar

Telkens weer blijkt dat de professionele ontwikkeling van de leraar doorslaggevend is voor die leerlingen waarbij het leren niet als vanzelfsprekend verloopt. De leraar wordt zich steeds meer bewust van zijn rol en laat dat blijken. In de afgelopen jaren zagen we bijvoorbeeld een zelfbewuste groep leraren opstaan die hun vak heroverde. De leraar doet ertoe en wij zijn op zoek naar zijn betekenisvolle initiatieven in het onderwijs.

Over de prijsvraag

De prijsvraag vindt één keer in de vier jaar plaats. Hermen J. Jacobs (1887-1976) is de oprichter en naamgever van het fonds. Zijn visie: alle kinderen hebben recht op onderwijs dat afgestemd was op hun mogelijkheden: passend onderwijs. In de prijsvraag voor 2022 stellen zij de vraag:

  • Wat wil je als leraar betekenen voor de opvallende leerlingen, leerlingen waar het onderwijs niet vanzelf gaat?
  • En hoe dan? Hoe wil je ertoe doen?
  • Hoe laat je ook de leerling ertoe doen?

Het HJJ fonds wil je daarbij financieel ondersteunen via de prijsvraag. Ze laten zich graag verrassen door de plannen die je hebt of wellicht op kleine schaal al realiseerde. Denk bijvoorbeeld aan een vernieuwende aanpak voor thuiszitters, samenwerken met jeugdzorg, aanpak van digitaal pesten, of aan het verbeteren van de eigen professionaliteit. De vorm bepaal je zelf: een theoretische overdenking, een brochure, een interventie, een website, verras ons!

Mocht je een planopzet willen indienen vertel ons dan duidelijk je beweegredenen. Geef altijd duidelijk aan: doel, doelgroep en de overdraagbaarheid van het beoogde resultaat. Het bestuur van het fonds zal als kwaliteitscriteria hanteren de doelen van het H.J. Jacobsfonds zoals vermeld op onze website www.hjjacobsfonds.nl.

De motivatie voor de bekroning vindt plaats door middel van een openbaar rapport. Hierin kunnen de overige inzendingen met de nodige vertrouwelijkheid worden genoemd. Over de uitslag is geen discussie mogelijk. Met de inzending ga je akkoord met genoemde voorwaarden.

Vanuit Eco-Schools én het H.J. Jacobsfonds wensen we je veel succes bij het opstellen van jouw inzending en zien deze met belangstelling tegemoet. Voor de winnaar ligt er een bedrag van € 20.000 klaar om de droom die je hebt te vervullen.

Hoe stuur je de aanvraag in?

Inzendingen stuur je vóór 1 oktober 2022 aan het secretariaat van het
H.J. Jacobsfonds t.a.v. de secretaris, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of Postbus 159, 3800 AD Amersfoort. In de eerste week van februari 2023 worden de genomineerden voor de
Hermen J. Jacobsprijs bekend gemaakt. Meer informatie: https://www.hjjacobsfonds.nl/hjjprijs2022.html