Openbare-Ruimte-Kerckebosch-Zeist.jpg

Als je naar het weer kijkt zou je het misschien niet zeggen, maar de lente staat voor de deur! Hét moment om je voor te bereiden om met het thema Natuur op jouw school aan de slag te gaan.

Goede voorbereiding is het halve werk

Welke acties hebben jullie opgenomen in jullie actieplan? Misschien gaan jullie met de moestuin aan de slag of hebben jullie plannen om tegels uit het schoolplein te wippen en bloemen te zaaien. Dit is hét moment om alvast voorbereidingen te treffen voor het komende seizoen:

  • Hoe staat jullie tuingereedschap erbij? Last van roestige plekken? Vraag je tuin-, scheikunde- of techniekdocent om leuke proefjes te doen met natuurlijke wondermiddelen om roestvlekken te verwijderen. Leuk, handig en leerzaam!
  • Zamel geld in met een ludieke actie voor materialen voor jullie groene plannen.
  • Organiseer een klusmiddag om bijvoorbeeld samen oude meubels, moestuinbakken en het insectenhotel een opknapbeurt te geven. Vergeet ook de nestkastjes niet, dit is het moment om nieuwe op te hangen / oude op te knappen!
  • Onderzoek welke planten je kunt stekken. Denk bijvoorbeeld aan wilgen. Na het knotten kun je de wilgentenen direct in de grond zetten. Perfect voor de afrastering van een voetbalveldje, buitenleslokaal of chill-out. <<foto toevoegen>>

Aan de slag met natuur in en om de school

Meer tips en inspiratie? Raadpleeg de tool ‘Wat kunnen wij doen voor het thema natuur?’ in de Toolkit. Je vindt de tool door te gaan naar:

  • Log in in de online omgeving Mijn Eco-Schools >> ga naar het tabblad ‘Aan de slag’ >> kies subtabblad ‘Toolkit’ >> klik links bij Proces op ‘stap 3’ >> tada! De stappen per thema kun je hier direct downloaden.

Hier ontdek hoe je aan slag kunt voor meer groen in de school, natuur op het plein en natuur in de buurt. Wil je inspiratie voor andere thema’s? De tools hiervoor kun je óók op dezelfde manier vinden als hierboven.

Ook worden er de komende lentemaanden vele leuke landelijke aanhaakacties georganiseerd. Denk aan:

Met deze aanhaakdagen zet je school en jullie acties extra in de schijnwerpers. Een compleet overzicht van alle aanhaakmomenten vind je terug in de Toolkit

Log in in de online omgeving Mijn Eco-Schools >> ga naar het tabblad ‘Aan de slag’ >> kies subtabblad ‘Toolkit’ >> kijk gelijk bovenaan de pagina naar de tool ‘Aanhaakmomenten’ >> klik hierop >> tada! Je hebt een kant-en-klaar overzicht van belangrijke duurzame dagen voor álle thema’s. 

toolkit natuur