Aeres Nijkerk (2).jpg

Lentiz | Reviuslyceum in Maassluis heeft met behulp van subsidie van Erasmus Plus, samen met andere scholen uit Nederland, Hongarije, Frankrijk, Zweden en Griekenland, het bronzen certificaat Eco-Schools behaald. Om dit te vieren onthulde burgemeester Haan één van de duurzame initiatieven die de leerlingen van het Eco-team zelf hadden bedacht, een nieuwe kraanwatertap in de hal van de school. De burgemeester ontving na de onthulling als eerste een duurzame, herbruikbare waterfles. Leerlingen kunnen hun wergwerpfles inleveren een speciaal daarvoor bestemde bak. Deze flessen worden hergebruikt als bouwmateriaal voor kunstprojecten. Na het inleveren van hun wegwerpfles kunnen leerlingen ook een herbruikbare fles aanschaffen die het kopen van wegwerpflesjes mineraalwater overbodig maakt. Het Eco-team hoopt met de verkoop van deze duurzame flessen geld te verdienen om nieuwe duurzame projecten te kunnen realiseren.

Zeven stappen

Om het bronzen certificaat ECOschool te behalen hebben alle deelnemende scholen in een gezamenlijk project de eerste drie van in totaal zeven stappen voltooid. Na het vormen van een ECO-werkgroep is een intentieverklaring getekend en een actieplan geschreven. Wanneer hierna acties uit dit plan worden uitgevoerd en geëvalueerd, en gecontroleerd is waar en hoe ECO voorkomt in het curriculum van de school wordt het zilveren certificaat toegekend. Wanneer je als school dan ook actief bent in het informeren en betrekken van anderen (bijvoorbeeld door verslagen te maken, persberichten te versturen en social media in te zetten) en ECO-codes hebt opgesteld dan kun je het hoogst haalbare ECOSchools doel behalen: de Groene Vlag.

Big Data
Het ECOSchools-traject wordt afgerond in drie jaar. De criteria voor het behalen van de Groene Vlag zijn voor alle Europese scholen gelijk. Op basis van deze criteria wordt data verzameld in een app, een product van het project. Met deze data wordt uiteindelijk Big Data gegenereerd om uitspraken te kunnen doen over duurzaamheid binnen Europese scholen op grote schaal.

 

332627 Watertap foto 2