Bosseschool (4).jpg

In het najaar kun je allerlei interessante trainingen volgen over duurzaamheid op school. Geschikt voor: docenten en schoolleiders. Wil je jouw persoonlijk budget besteden aan nascholing? Kijk dan hieronder in het overzicht. We zetten de trainingen hier voor je op een rij.

do 29 oktober - Masterclass VO-raad

Digitale masterclass voor schoolleiders en bestuurders in het VO. Tijd: 15:00-17:00 uur. Gegeven door Anne Remmerswaal en schooldirecteur Bauke Houtsma. In het onderwijs wordt nu veelal fragmentarisch aandacht besteed aan duurzaamheid. Losse lesprogramma’s over afval, circulair, mobiliteit, water, voedsel, energie, klimaat et cetera hebben geen kader in het onderwijs. Na een vliegende start met mooie projecten en activiteiten, stagneren veel scholen in hun voortgang omtrent het verduurzamen van de school. Juist daarom is het zo belangrijk om werk te maken van een integrale aanpak. De ‘whole-school approach’ doet dat. Een werkwijze die samen met het hele team, de leerlingen en actoren uit de omgeving van de school wordt opgepakt. 

Schoolleiders spelen een belangrijke rol in deze veranderprocessen. Toch blijkt de dagelijkse realiteit vaak weerbarstig en blijven mooie en goede plannen soms op de plank liggen. In deze masterclass laten we zien wat een schoolleider kan doen om een whole-school approach voor duurzame ontwikkeling in gang te zetten en te laten slagen in de schoolpraktijk. De training zal worden verzorgd door Anne Remmerswaal, in samenwerking met een schoolleider die de onderwijspraktijk van binnenuit kent en overziet wat de implementatie van een WSA inhoudt. Mail voor deelname en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ma 23 november - Empowerment voor duurzame ontwikkeling

Steeds meer leerlingen laten van zich horen door mee te doen met klimaatstakingen. Hoe maak je als docent op een goede manier gebruik van deze actiebereidheid en bied je leerlingen een echt handelingsperspectief als het gaat om duurzaamheid? Verzorgd door Eco-Schools, in samenwerking met de Wageningen Universiteit (Food Valley Netwerk VO-HO). Klik hier om je aan te melden voor deze workshop.

ma 7 juni - Training 'Duurzaamheid in en rond de school'

In deze nascholing laat Anne Remmerswaal van Eco-Schools zien wat de mogelijkheden zijn voor duurzaamheid op school. Hoe kun je als docent gebruikmaken van het gebouw en de schoolomgeving? De whole school approach is daarbij het uitgangspunt. Good practices worden gedeeld en iedere deelnemer gaat aan de slag met een eigen casus. Een excursie naar het Plantarijn, de leertuin van het Pantarijn is onderdeel van het programma. Lees hier de volledige info van de training. Kun je 7-6 niet? Op maandag 17 september wordt de training ook gegeven. In principe is de training al vol, maar wie weet zijn er deelnemers uitgevallen. Wil je toch nog deelnemen en hoor je graag of er last-minute plekjes vrij zijn? Neem contact op met Reina Kuiper Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om te informeren of er 17 september nog plek is. 

Komt eraan: Training Ciculair Skills 

Hoe kan duurzaamheid toch topprioriteit worden in de bouw- en installatietechniek? Dit leer je in de training Ciculair Skills. Voor docenten vmbo, mbo en hbo. Meer informatie? Stuur een mail naar Anne Remmerswaal, via:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Komt eraan: Training Duurzaamheid in het PO via e-Wise 

Dit is een online docententraining over duurzaamheid in het primaire onderwijs. De training zal in het voorjaar online komen. Deelname is voor alle leerkrachten die een abonnement hebben op e-Wise. Nog geen abonnee? Kijk hier hoe je je kunt aanmelden. Het aanbod is groots, ook voor VO!

Meer interessante trainingen

De Teacher Academy heeft nog meer trainingen die voor Eco-Schoolsdocenten interessant kunnen zijn, zie www.wur.nl/teacheracademy. Zo is er binnenkort een training over circulariteit in het onderwijs. 

Wil je op de hoogte worden gehouden van nog meer lesmateriaal voor havo/vwo en activiteiten voor leerling en docent? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de WUR. Het lesmateriaal en de activiteiten voor leerlingen en docenten worden door het Food Valley Netwerk VO-HO ontwikkeld en georganiseerd. Dit doen zij in samenwerking met onderzoekers van Wageningen University & Research en het bedrijfsleven.